Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Βιοδιασπώμενες οθόνες για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές

21 Νοεμβρίου 2015

Βιοδιασπώμενες οθόνες για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές

F30AC2F8572DC2696971238FC830A8F6 (1)Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πεπτίδια ή πρωτεΐνες και διαπίστωσαν ότι αυτές οι δομές σε συνδυασμό με πολυμερές που εξέπεμπε μπλε φως, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε οθόνες.

Βιοδιασπώμενες οθόνες θα αντικαθιστούν τις παλιές συνηθισμένες οθόνες, ο όγκος των οποίων συνεχώς αυξάνεται και δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον και στην υγεία.

Επιστήμονες του University of Missouri πιστεύουν ότι οι νέες αυτές οθόνες θα μειώσουν σημαντικά τα ηλεκτρονικά απόβλητα που συσσωρεύονται στις χωματερές.

Η καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας Σουχισμίτα Γκούχα, δήλωσε πως όλες οι σημερινές ηλεκτρονικές συσκευές παράγουν σημαντικό όγκο αποβλήτων καθώς οι οθόνες τους δεν είναι βιοδιασπώμενες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πεπτίδια ή πρωτεΐνες και διαπίστωσαν ότι αυτές οι δομές σε συνδυασμό με πολυμερές που εξέπεμπε μπλε φως, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε οθόνες.

Οι νέες αυτές ανακαλύψεις δίνουν την προοπτική καθιέρωσης των νέων βιοδιασπώμενων συσκευών.

Επιπλέον, η χρήση νανοδομών πεπτιδίων που προτείνει η έρευνα, επιτρέπει τη μείωση του πολυμερούς, κάτι που συνεπάγεται με τη σειρά του καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στον βιοδιασπώμενο χαρακτήρα της οθόνης.

Πηγή: skai.gr