Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πίεση κάτω από 120 mmHg για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου

30 Νοεμβρίου 2015

Πίεση κάτω από 120 mmHg για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου

B1FD6BA8D42DCE5D2C826E2701ED0262Μετά τις πρόσφατες έρευνες που έδειξαν ότι όσο πιο χαμηλά πέφτει η τιμή  της κακής LDL χοληστερόλης (κάτω από τα 70 mg/dl!) τόσο μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος,  ήρθε η ώρα να αναθεωρηθούν προς τα κάτω και τα όρια της αρτηριακής πίεσης.

Τόσο η κακή χοληστερόλη όσο και η πίεση αποτελούν βασικούς και ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο και τα νέα ευρήματα που ανακοινώθηκαν  στο πρόσφατο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο και δημοσιεύθηκαν στην «Βίβλο» των  ιατρικών περιοδικών, το «New England Journal of Medicine»  θέτουν το νέο όριο ασφαλείας της συστολικής (μεγάλης) πίεσης στα 120mmHg αντί των 140 mmHg για τους μεσήλικες άνω των 50 ετών, προκειμένου να αποφευχθεί ένας στους τέσσερεις θανάτους από καρδιοπάθεια.

Η μελέτη που αλλάζει τα δεδομένα στον  έλεγχο της υπέρτασης  χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και εξέτασε αν η ομάδα των ασθενών στους οποίους η πίεση μειωνόταν κάτω των 120 θα είχε καλύτερη έκβαση συγκριτικά με αυτούς που η πίεση τους ήταν κάτω του συμβατικού στόχου των 140mmHg. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά που η μελέτη διακόπηκε πρόωρα, καθώς η ομάδα με την πιο χαμηλή πίεση είχε πολύ λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώθηκε σχεδόν κατά  25%:

Όπως τονίζει από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία ο αν. καθηγητής καρδιολογίας κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, με βάση τα νέα δεδομένα, οι 2,5 εκατομμύρια  υπερτασικοί Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν πως η διατήρηση της συστολικής πίεσης κάτω από τα 120 mm Hg, αποδεικνύεται σωτήρια!

ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

Πηγή:  e-typos.com