Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Άσκοπη η λήψη αντιβιοτικών στον πονόλαιμο, την ήπια βρογχίτιδα και την ήπια ωτίτιδα

1 Δεκεμβρίου 2015

Άσκοπη η λήψη αντιβιοτικών στον πονόλαιμο, την ήπια βρογχίτιδα και την ήπια ωτίτιδα

B9A8043A533E8D60D2972555590E9703Στη πατρίδα μας που παραμένει «πρωταγωνίστρια» στην πολυφαρμακία στην Ευρώπη, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χτυπά καμπανάκι κινδύνου για την άσκοπη λήψη αντιβιοτικών υπενθυμίζοντας πως η επανειλημμένη ή εσφαλμένη λήψη αντιβιοτικών συμβάλλει στην αύξηση των ανθεκτικών βακτηρίων, τα οποία αποτελούν το πιο «καυτό» πρόβλημα δημόσιας υγείας στον κόσμο.

Και όχι μόνο στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και εντός των συνόρων, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα ανθεκτικά μικρόβια ευθύνονται για το 50% των θανάτων στα νοσοκομεία! Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η χορήγηση αντιβιοτικών στο κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο όχι μόνο δεν έχει κανένα όφελος για τον ασθενή αλλά αντίθετα προκαλεί παρενέργειες, όπως διάρροια, ναυτία ή δερματικά εξανθήματα.

Παράλληλα, άσκοπα αποδεικνύονται τα αντιβιοτικά στις ήπιες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η παραρρινοκολπίτιδα, η βρογχίτιδα και η ωτίτιδα, καθώς δεν υπάρχουν ευρήματα που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα τους σ’ αυτές τις καταστάσεις.

Αλεξία Σβώλου

Πηγή: e-typos.com