Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Σε ανοικτές πλατφόρμες και πρότυπα θεμελιώνεται η οικιακή διασύνδεση

1 Φεβρουαρίου 2016

Σε ανοικτές πλατφόρμες και πρότυπα θεμελιώνεται η οικιακή διασύνδεση

ImagηγδξδγηξηδγκγeHandlerΠώς βλέπει το «έξυπνο» σπίτι η Bosch

Συσκευές διαφόρων κατασκευαστών θα μπορούν να ελέγχονται μέσω μιας εφαρμογής και να επικοινωνούν μεταξύ τους, επιτρέποντας τον εξ αποστάσεως συνδυασμό βασικών λειτουργιών

Τα ανοιχτά πρότυπα και οι ανοιχτές πλατφόρμες λογισμικού θα καταστήσουν την τεχνολογία της διασύνδεσης των οικιακών συσκευών φιλικότερη προς τους χρήστες υποστηρίζει ακόμα ένας μεγάλος κατασκευαστής, κοιτώντας προς την κατεύθυνση της διαλειτουργικότητας.

Στο πρόσφατο CES στο Λας Βέγκας, η Bosch ανακοίνωσε τα σχέδια της για το έξυπνο σπίτι και το πώς μέσα από μια ενιαία πλατφόρμα είναι εφικτή η διασύνδεση της θέρμανσης, του φωτισμού, των διαφόρων ανιχνευτών (καπνού, υγρασίας, κίνησης) και των οικιακών συσκευών. Όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν και να ελεγχθούν απλά χρησιμοποιώντας ένα smartphone ή tablet.

Εξάλλου, σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών, μέχρι το 2020 περίπου 230 εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο – σχεδόν 15% των νοικοκυριών – θα διαθέτουν παρόμοιες «έξυπνες» τεχνολογίες.

Στον πυρήνα ενός τέτοιου συστήματος ελέγχου οικιακών συσκευών και λειτουργιών η Bosch τοποθετεί μια κεντρική μονάδα που συνδέει τα διάφορα στοιχεία τόσο μεταξύ τους, όσο και με το διαδίκτυο. Έτσι, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για να συνδυάζουν τις βασικές λειτουργίες διαφορετικών μεταξύ τους συσκευών.

Για παράδειγμα, ο μηχανισμός επαφής της πόρτας και των παραθύρων αναφέρει εάν ένα παράθυρο είναι ανοιχτό. Όταν συμβαίνει αυτό, το σύστημα αυτόματα χαμηλώνει τη θέρμανση, σύμφωνα με τις προτιμώμενες ρυθμίσεις του χρήστη.

Όσον αφορά στη συνδεσιμότητα, η Bosch υποστηρίζει τα ανοιχτά πρότυπα και τις ανοιχτές πλατφόρμες. Γι’ αυτόν το λόγο, το σύστημα της Bosch για το έξυπνο σπίτι είναι σπονδυλωτό και επεκτάσιμο, οπότε είναι εύκολο να συνδεθούν σε αυτό συμβατές συσκευές άλλων κατασκευαστών.

Πηγή: protothema.gr