Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ανακαλύφθηκε «παρέα» άστρων-γιγάντων με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου

31 Μαρτίου 2016

Ανακαλύφθηκε «παρέα» άστρων-γιγάντων με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου

astra-gigantes-129117-696x384Εννέα γιγάντια άστρα με μάζα πάνω από 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου που ανήκουν στο ίδιο αστρικό σμήνος ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων ερευνώντας τις παρατηρησεις του διαστημικού τηλεσκοπίου «Hubble».

Τα τεράστια άστρα ανήκουν σε ένα νεανικό αστρικό σμήνος με την ονομασία R136, το οποίο είναι το μεγαλύτερο σμήνος κολοσσιαίων άστρων, που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο Νεφέλωμα Ταραντούλα, μέσα στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, σε απόσταση περίπου 170.000 ετών φωτός από τη Γη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Κράουδερ του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Εταιρείας Αστρονομίας της Βρετανίας.

Τα εννέα άστρα-τέρατα, εκτός από το εντυπωσιακό μέγεθός τους, είναι τόσο λαμπερά, που η λάμψη που εκπέμπουν όλα μαζί είναι 30 εκατομμύρια φορές εντονότερη από αυτή του Ήλιου.

Το 2010, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε εντοπίσει μέσα στο ίδιο αστρικό σμήνος τέσσερα τεράστια άστρα, μάζας 150 φορές μεγαλύτερης του Ήλιου το καθένα. Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει ακόμα πέντε στην παρέα των «γιγάντων». Καθένα από αυτά έχει μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου.

Ωστόσο κανένα από τα εννέα άστρα-τέρατα δεν έχει μάζα μεγαλύτερη από το R136a1, που με μάζα 250 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου παραμένει το μεγαλύτερο γνωστό άστρο στο σύμπαν.

Στο ίδιο σμήνος ανήκουν δεκάδες ακόμη πολύ μεγάλα άστρα, με μάζες πάνω από 50 φορές μεγαλύτερες του Ήλιου.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει τους μηχανισμούς της δημιουργίας τόσο μεγάλων άστρων μέσα στο ίδιο σμήνος.

Πηγή:econews