Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Επούλωση πληγών από τραυματισμούς και εγκαύματα: Τη λύση δίνουν τα …βατράχια

2 Απριλίου 2016

Επούλωση πληγών από τραυματισμούς και εγκαύματα: Τη λύση δίνουν τα …βατράχια

388e8b213874604b1f1039f3bb051229_LΟ αφρός που βγάζουν τα μικροσκοπικά βατράχια Tungara που ζουν Τρινιντάντ, για να προστατεύσουν τα αυγά τους θα μπορούσε σύμφωνα με του επιστήμονες, να προσφέρει έναν έξυπνο τρόπο παρασκευής φαρμάκων για την επούλωση πληγών από τραυματισμούς και εγκαύματα.

Οι σκληρές φυσαλίδες του αφρού που παράγουν τα βατραχάκια αυτά, είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό φράγμα μεταξύ του ρούχου μας και του τραύματος βοηθώντας έτσι την επούλωση του κατεστραμμένου δέρματος.

AdTech Ad

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μετά το ζευγάρωμα, τα αμφίβια φτιάχνουν μια αφρώδη φωλιά 5 εκατοστών, η οποία προστατεύει το γόνο από τα αρπακτικά και τις καιρικές συνθήκες. Ο αφρός αυτός είναι κατασκευασμένος από τουλάχιστον έξι πρωτεΐνες που διατηρούν το σχήμα και τη δύναμη της φωλιάς.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Strathclyde εμπνεόμενοι από τα βατραχάκια Tungara προσπαθούν να φτιάξουν μια συνθετική μορφή αυτού του αφρού. Ο Dr Paul Hoskisson και οι συνάδελφοί του, έχουν πάρει στοιχεία από τη σύνθεση των τεσσάρων των πρωτεϊνών που εμπεριέχει ο αφρός των βατράχων και έχουν αρχίσει την ανάμειξη μιας δική τους συνταγής.

Σύμφωνα με το Dr Hoskisson, μόλις σταθεροποιηθεί η σύνθεση του υλικού θα δοκιμαστεί σε ασθενείς με μολυσμένα τραύματα και εγκαύματα.

Η ομάδα των ερευνητών πρόκειται να παρουσιάσει την εργασία της στην ετήσια διάσκεψη της Μικροβιολογίας Εταιρείας που λαμβάνει χώρα στο Λίβερπουλ.

Πηγή:  onmed.gr