Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Οι παθήσεις των νεφρών εξελίσσονται σε επιδημία

5 Απριλίου 2016

Οι παθήσεις των νεφρών εξελίσσονται σε επιδημία

Οι άνθρωποι που κάνουν αιμοκάθαρση στα 40 τους χρόνια έχουν το καρδιαγγειακό σύστημα ενός 80άρη

Οι άνθρωποι που κάνουν αιμοκάθαρση στα 40 τους χρόνια έχουν το καρδιαγγειακό σύστημα ενός 80άρη

1,1 εκατ. Έλληνες με χρόνια βλάβη και 100 παιδιά στο τελικό στάδιο

Με 1,1 εκατομμύριο Eλληνες να πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο και ανάμεσά τους 12.000 άτομα να βρίσκονται σε τελικό στάδιο της βλάβης και είτε να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είτε να περιμένουν στις μακριές λίστες αναμονής για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού, η χρόνια νεφρική νόσος εξελίσσεται σε εγχώρια επιδημία, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Δημήτρης Γούμενος.
Το ευρύ κοινό ωστόσο έχει συνδέσει τη νεφρική νόσο με την τρίτη ηλικία, έχοντας πλήρη άγνοια πως η ασθένεια πλήττει και παιδιά και εφήβους τονίζουν οι ειδικοί της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας. Στην πατρίδα μας, με πληθυσμό δύο εκατομμύρια ανήλικους, 100 Ελληνόπουλα έχουν νεφρική βλάβη τελικού σταδίου, όπως προκύπτει από τις επίσημες στατιστικές οι οποίες αναφέρουν ότι 50 παιδιά σε λιλιπούτειο πληθυσμό ενός εκατομμυρίου παρουσιάζουν νεφρική ανεπάρκεια και κάθε χρόνο 10 νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται με προχωρημένη νεφρική βλάβη, όπως εξηγούν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας του ΑΠΘ κ. Αικατερίνη Παπαγιάννη και ο καθηγητής Παιδιατρικής-Νεφρολογίας του ΑΠΘ κ. Φώτης Παπαχρήστου.

Τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσα έχουν γεννηθεί πρόωρα ή λιποβαρή και όσα παρουσιάζουν συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος στη νηπιακή και παιδική ηλικία, όπως είναι οι αποφρακτικές ουροπάθειες, οι σπειρωματοπάθειες και οι δυσπλασίες των νεφρών.


ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

asvolou@e-typos.com


Διαβάστε περισσότερα στον «Ελεύθερο Τύπο» (11/3/2016)

Πηγή:  e-typos.com