Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πώς ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών συνδέεται με τον καρκίνο

14 Απριλίου 2016

Πώς ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών συνδέεται με τον καρκίνο

pos-o-glykaimikos-deiktis-ton-trofon-syndeetai-me-ton-karkinoΣύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, φαίνεται ότι τα άτομα που καταναλώνουν δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, πιθανόν
να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ανέλυσαν δεδομένα από 1.905 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και 2.413 υγιείς εθελοντές. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό και τις διατροφικές τους συνήθειες.

Συνολικά, βρέθηκε πως τα άτομα που κατανάλωναν δίαιτες με τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη είχαν 49% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και 92% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης μιας μορφής καρκινώματος που απαντάται στο 25-30% των περιστατικών της νόσου. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν υψηλότερος ακόμη και σε μη-καπνιστές οι οποίοι κατανάλωναν δίαιτες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και το κάπνισμα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι ενδεχομένως και οι διατροφικές συνήθειες, να συμμετέχουν –ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου- στην αιτιολογία της νόσου. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως λόγω μεθοδολογικών περιορισμών της μελέτης, τα αποτελέσματα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Πηγή: neadiatrofis.gr