Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΘαύματα και θαυμαστά γεγονότα

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Αγιασμός επ’ ευκαιρία της εκ βάθρων ανακαινίσεως του Καθολικού της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αναλυόντα

23 Απριλίου 2016

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Αγιασμός επ’ ευκαιρία της εκ βάθρων ανακαινίσεως του Καθολικού της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αναλυόντα

Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αναλυόντα

Την Κυριακή, 17 Απριλίου 2016, Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυστοστόμου Β΄, στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αναλυόντα. Είναι η πρώτη Λειτουργία που τελέστηκε μετά την ανακαίνιση του καθολικού της ιεράς Μονής. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος, τέλεσε Aγιασμό, επ’ ευκαιρία της εκ βάθρων ανακαινίσεως του Καθολικού και της συντηρήσεως που έγινε στην Μονή. Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής για την ανακαίνιση της Ιεράς Μονής από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και την Ηγουμένη της Μονής Μαριάμ μοναχή. Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε όπως «η αγάπη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ευλογεί την ιερά Μονή εν πάσι και να την αναδεικνύει εσαεί χώρο χριστιανικής καρποφορίας και πνευματικής λυτρώσεως».

Screen shot 2016-04-23 at 12.35.39 AM

Screen shot 2016-04-23 at 12.35.47 AM

Η Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ βρίσκεται πάνω σ’ ένα καταπράσινο λοφίσκο, νοτιοδυτικά της κοινότητος Αναλυόντα. Ο ακριβής χρόνος ίδρυσής της είναι άγνωστος. Η ύπαρξη του μοναστηριού μαρτυρείται στα μέσα του 18ου αιώνα. Το σημερινό μοναστήρι, όπως αναγράφεται σε τοιχογραφία της νότιας εισόδου, οικοδομήθηκε και ανακαινίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, το 1772. Ο ναός του μοναστηριού είναι μονόκλιτος, καμαροσκέπαστος. Εσωτερικά, ο ναός κοσμείται με εξαίσιες τοιχογραφίες, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το χρυσοποίκιλτο τέμπλο του ναού, το οποίο ανάγεται στον 18ο αιώνα. Ανάμεσα στις εικόνες του τέμπλου, ξεχωρίζει η μεγάλη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία παριστάνει τον Άγιο ως βυζαντινό στρατιώτη, κρατώντας στο δεξί του χέρι ακόντιο και στο αριστερό μία εικόνα του Χριστού. Η εικόνα του Αρχαγγέλου σαγηνεύει κάθε επισκέπτη του μοναστηριού.

Screen shot 2016-04-23 at 12.35.55 AM

Screen shot 2016-04-23 at 12.36.08 AM

Το μοναστήρι άκμασε ιδιαίτερα μέχρι το 1850. Από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και το 1970 παρέμεινε ερειπωμένο. Κατά το 1971, αναβίωσε το ενδιαφέρον για ανακαίνιση του μοναστηριού. Η ανοικοδόμηση του μοναστηριού άρχισε το 1973, επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄, μετά από όραμα της αδελφής Μαριάμ. Παράλληλα με την ανακαίνιση του ναού, οικοδομήθηκε Παρεκκλήσιoν, αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί ηγουμενίας της μοναχής Μαριάμ έγινε συντήρηση της ιεράς Μονής λόγω προβλημάτων που υπήρχαν και ανακαινίστηκε εκ βάθρων το Καθολικό της Μονής, με τη μέριμνα, τη φροντίδα και την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄.

Διακόνου Μιχαήλ Νικολάου

Θεολόγου

 

 

Πηγή: churchofcyprus.org.cy