Θεολογία και Ζωή

Εδέσσης: «Αποστολή του ιερέως είναι η σωτηρία των ανθρώπων»

23 Απριλίου 2016

Εδέσσης: «Αποστολή του ιερέως είναι η σωτηρία των ανθρώπων»

Εδέσσης- ''Αποστολή του ιερέως είναι η σωτηρία των ανθρώπων''
Με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ιερατική Σύναξη προ της μεγάλης εορτής του Πάσχα την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, στις 11.00 π.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα: «Μία πτυχή του Πάθους του Κυρίου» θέτοντας στο επίκεντρο την υπόθεση της «κενώσεως» του Χριστού υπέρ της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.

Όπως υπογράμμισε αυτή η «κένωσις» φανερώθηκε με την ενσάρκωση αλλά και με τις συνεχείς πράξεις υπακοής και ταπεινώσεως του Κυρίου μετά από αυτήν. Μεγαλύτερη δε πράξη ταπεινώσεως και κενώσεως αποτελεί τη κάθοδος στον Άδη.

Ο ιερός Δαμασκηνός εκφράζοντας αυτήν τη μεγάλη αλήθεια της σταυρικής κενώσεως λέγει: «Νυν της θείας αγάπης δημοσιεύεται η άβυσσος».

Αυτή την θεία «κένωση» καλείται να μιμηθεί και ο κάθε ιερέας μιμούμενος τον Χριστό. Θα πρέπει να τον διακρίνει πραότητα και ταπείνωση, επειδή το έργο του αποτελεί διακονία και είναι ξένο προς κάθε εξουσιαστική συμπεριφορά.

Σκοπός του δεν είναι η καταδούλωση του ποιμνίου, αλλά η προαγωγή του στην σωτηρία.

Ο ιερός Χρυσόστομος παρουσιάζει την ιδιαίτερη δυσκολία αυτού του έργου λέγοντας για τον τρόπο της ποιμαντικής εργασία του ιερέως: «λύκους ποιμαίνειν δια προβατικής ημερότητος»!

Δηλαδή ο ιερεύς οφείλει να ποιμαίνει ακόμη και τους πιο απαίδευτους και επικίνδυνους ανθρώπους με την ημερότητα προβάτου (από την πλευρά του).

Γι᾿ αυτό είναι ξεκάθαρο ότι το έργο του ιερέως χρειάζεται απαραίτητα μεγαλοψυχία.

Αυτός είναι ο γνήσιος τρόπος της διακονίας του σύμφωνα και με τις αποστολικές υποδείξεις προς τους ποιμένες, τις οποίες συναντούμε στην Καινή Διαθήκη.

Αποστολή του ιερέως είναι η σωτηρία των ανθρώπων και καμία άλλη, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Στο δεύτερο μέρος της συνάξεως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε τρέχοντα ζητήματα της ιερατικής διακονίας και πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από εντεταλμένους κληρικούς για διάφορα επίκαιρα θέματα.

Τέλος ευχήθηκε σε όλους τους παρισταμένους κληρικούς Καλή Ανάσταση.

 

Πηγή: romfea.gr