Θεολογία και ΖωήΟρθόδοξη πίστη

Οι κυκλικοί δημοτικοί χοροί, το γλέντι της αμοιβαίας συγχωρητικότητας

23 Απριλίου 2016

Οι κυκλικοί δημοτικοί χοροί, το γλέντι της αμοιβαίας συγχωρητικότητας

Οι κυκλικοί δημοτικοί χοροί, το γλέντι της αμοιβαίας συγχωρητικότητας

Ανδρέας Χριστοφορου

Οι κυκλικοί δημοτικοί χοροί πάντα μου άφηναν ένα βαθύ μυστικό μήνυμα πολύ πνευματικό, Εκκλησιαστικό!

Αυτό το απαλό δέσιμο που ενώνει τους χορευτές των δημοτικών χορών που γίνεται στο ρυθμό μιας θριαμβευτικής μουσικής, με λόγια παρμένα από τη ζωή αλλά και τη φύση, αυτή η σεμνή ενιαία κίνηση των σωμάτων, αυτή η χαρά, αυτό το πανηγύρι τι άλλο είναι παρά η αμοιβαία αλληλοσυγχώρεση του Ευαγγελίου;

 

Τα σώματα κινούνται ελεύθερα από την αμαρτία και ανάλαφρα, αγκαλιασμένα με τόση αγνότητα και χαρά!

Αυτή η όλη πανηγυρικά Αναστάσιμη ατμόσφαιρα στη μουσική και την κίνηση, ξυπνά μέσα μας την Μετάνοια και τη Συγχώρεση που απἀλλαξαν τα σώματα από το βάρος της κακίας και τα έδεσαν σε μία κίνηση, ένα χορό Αγάπης και Ενότητας.

 

Ξυπνά μέσα μας τη Θεία Λειτουργία, γι᾽ αυτό άνετα ο Παπάς σέρνει τον δημοτικό χορό, αφού όλη αυτή η ζωή του δημοτικού χορού είναι η συνέχεια της Αναστάσιμης χαράς της Θείας Λειτουργίας!

Και να αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά είναι δημιουργήματα του λαού της τουρκοκρατίας, της πιο βάναυσης περιόδου του Ελληνισμού!

 

Απαντά ο λαός στα βάσανα με Μετάνοια, Συγχώρεση , Εξομολόγηση,  Θεία Κοινωνία και λεφτερωμένος από τη σκλαβιά των παθών, ανάλαφρα, αγνά ενωτικά, αγκαλιάζεται , γίνεται ένα σώμα και χορεύει πανηγυρίζει την εσωτερική Λευτεριά του!

 

Όλα τα πιο πάνω μηνύματα, είναι τόσο καρδιακά περασμένα στη ζωή του Έλληνα, που σε κάθε χαρά, ενώνεται και χορεύει τα δημοτικά τραγούδια και παίρνει τη μυστική ζωή που τα δημιούργησε, τη ζωή της Θείας Λειτουργίας!

 

 

Πηγή: synodoiporia.gr