Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Παρακολουθείστε την διάβαση του πλανήτη Ερμή από τον Ήλιο (live video)

20 Μαΐου 2016

Παρακολουθείστε την διάβαση του πλανήτη Ερμή από τον Ήλιο (live video)

C41E7BB643DC3294D212A138A4B532FBΚατά μέσο όρο, κάθε αιώνα ο Ερμής κάνει 13 διαβάσεις μπροστά από Ήλιο ενώ όλες τις υπόλοιπες φορές που διέρχεται ανάμεσα από τον Ήλιο και τον πλανήτη μας, βρίσκεται είτε πάνω είτε κάτω από το κοντινό μας άστρο. Η επόμενη διέλευση του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο θα σημειώθει το 2019 και θα είναι ορατή από την χώρα μας.

Πάνος Σάκκας

 

Η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με την χρήση ειδικών φίλτρων στα τηλεσκόπια και τα κιάλια καθώς η όποια απόπειρα για παρατήρηση διά γυμνού οφθαλμού θα προκαλούσε ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια.

mercury surface
Ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο, σε απόσταση 77 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ενώ ακολουθούν η Αφροδίτη και η Γη (150 εκατ. χιλιόμετρα). Μία πλήρης περιφορά του γύρω από τον ήλιο διαρκεί 88 γήινες ημέρες ενώ μία ηλιακή ημέρα του (από ανατολή σε ανατολή στον ίδιο μεσημβρινό) 176 ημέρες. Έτσι μία ημέρα του διαρκεί το διπλάσιο από ένα έρμειο έτος!

Γεμάτος κρατήρες από τα ουράνια σώματα που προσελκύει ο γειτονικός του Ήλιος, η επιφάνειά του είναι κατάστικτη από τις συγκρούσεις του με μετεωρίτες.

Η επόμενη διέλευση του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο θα σημειώθει το 2019 και θα είναι ορατή από την χώρα μας.

Πηγή: skai.gr