Ορθόδοξη πίστηΠροσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Η Παναγία της Γαράσαρης στον Πόντο, τουριστικός πόλος του νομού Νικοπόλεως

3 Ιουνίου 2016

Η Παναγία της Γαράσαρης στον Πόντο, τουριστικός πόλος του νομού Νικοπόλεως

Η Παναγία της Γαράσαρης στον Πόντο, τουριστικός πόλος του νομού Νικοπόλεως

Το κλείσιμο για τους επισκέπτες της μονής της Παναγίας Σουμελά, όπου έχουν προγραμματιστεί επισκευαστικές εργασίες, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο νόμος Σεμπίνκαραχισαρ (Νικοπόλεως) στον Εύξεινο Πόντο, προκειμένου να «τραβήξει» τον θρησκευτικό τουρισμό στην Παναγία της Γαράσαρης.
«Με την Παναγία Σουμελά κλειστή, το μοναστήρι της Παναγίας δίνει μια μοναδική ευκαιρία για προσέλκυση θρησκευτικού τουρισμού», είπε στα τουρκικά ΜΜΕ ο επικεφαλής Πολιτισμού και Τουρισμού της περιοχής Χουλουσί Γκιουλέτς.

Ο Γκιουλέτς είναι πεπεισμένος ότι οι επισκέπτες θα σπεύσουν στην περιοχή. Ανάλογη είναι η εκτίμηση και του νομάρχη Μουράτ Τσάγρι Ερντίντς, ο οποίος συνέδεσε την αναμενόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το μοναστήρι με τις εργασίες αποκατάστασης στην Παναγία Σουμελά.

Η Παναγία Νικοπόλεως που κάποτε ήταν η εστία της θρησκευτικής πίστης των Ποντίων όλης της περιοχής, που την τιμούσαν και την προσκυνούσαν όλον το χρόνο αλλά ιδιαίτερα τον Δεκαπενταύγουστο, είναι ουσιαστικά επισκέψιμη εδώ και δύο χρόνια, απ’ όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασής της. Αυτήν την περίοδο, όπως γράφει η Hürriyet επικαλούμενη τον Ερντίντς, γίνονται εργασίες καθαρισμού των επιφανειών που βανδαλίστηκαν αλλά και δημιουργίας αποχωρητηρίων και καφέ στο χώρο της μονής, που απαιτεί περπάτημα περίπου 20 λεπτών από την είσοδο, έξω από το χωριό Καγιάντιπι.

Η Παναγία της Γαράσαρης στον Πόντο, τουριστικός πόλος του νομού Νικοπόλεως02

 

Πηγή: vimaorthodoxias.gr