Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ενεση λίπους για τον πόνο στα γόνατα!

9 Ιουνίου 2016

Ενεση λίπους για τον πόνο στα γόνατα!

f1_478«Λιπαντικό» στις αρθρώσεις για πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα

Οι πόνοι της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο μπορούν να γίνουν εξαιρετικά έντονοι και να τυραννούν για πολλά χρόνια όσους υποφέρουν από αυτήν. Τώρα, όμως, ερευνητές από τη Σαουδική Αραβία συνιστούν την αντιμετώπισή της με ενέσεις λίπους από το σώμα του ίδιου του ασθενούς! Οι ενέσεις αυτές λειτουργούν ως… λιπαντικό των αρθρώσεων, βελτιώνοντας τη λειτουργία τους και περιορίζοντας τον πόνο της αρθρίτιδας.

«Σαν ένα κιβώτιο ταχυτήτων, οι αρθρώσεις δουλεύουν καλύτερα όταν έχουν καλά επίπεδα λίπανσης και αυτά υπό κανονικές συνθήκες τα εξασφαλίζει το αρθρικό υγρό, ένα παχύρρευστο υλικό σαν τζελ» αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής από το King Abdulaziz University Hospital της Σαουδικής Αραβίας. «Στους ασθενείς που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα, ένα από τα συστατικά του υγρού αυτού, το υαλουρονικό οξύ, δεν λειτουργεί κανονικά. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν τη βελτίωση της λίπανσης με ενέσεις υαλουρονικού οξέως. Εμείς πιστεύουμε ότι μία απλή ένεση λίπους θα βελτιώσει τη χρόνια οστεοαρθρίτιδα» επισημαίνει.

Ως γνωστόν, η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εξαιρετικά συχνή χρόνια ρευματική πάθηση που εντοπίζεται σε περιφερικές αρθρώσεις, δηλαδή σε αρθρώσεις των άνω και των κάτω άκρων (συνήθως του γόνατου ή του ισχίου) αλλά και της σπονδυλικής στήλης.

Οστεόφυτα

Χαρακτηρίζεται από φθορά του αρθρικού χόνδρου, που καλύπτει την επιφάνεια των οστών μέσα στην άρθρωση, και από οστική υπερπλασία στα όρια των αρθρικών επιφανειών των οστών. Ετσι, δημιουργούνται οστικές προεξοχές, που λέγονται οστεόφυτα, περισσότερο γνωστές ως «άλατα».

Στην κλινική δοκιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο King Abdulaziz University Hospital της Σαουδικής Αραβίας, οι επιστήμονες αφαιρούν λίπος από κάποιο σημείο του σώματος του ασθενούς, κάνοντας εφαρμογή τοπικής αναισθησίας. Στη συνέχεια, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, το εγχέουν στην κοιλότητα της άρθρωσης του οστεοαρθριτικού γονάτου. Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο λίγη ώρα μετά την επέμβαση, αφού του χορηγηθούν αντιβιοτικά και παυσίπονα. Τα αποτελέσματα της σχετικής δοκιμής που έγινε σε 100 ασθενείς θα δημοσιευθούν στην επιστημονική επιθεώρηση «British Medical Journal» τον Δεκέμβριο.

Πηγή:  dimokratianews.gr