Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Σκορπιοί και αράχνες στην υπηρεσία της υγείας

14 Ιουνίου 2016

Σκορπιοί και αράχνες στην υπηρεσία της υγείας

Scorpion_b2Το δηλητήριό τους ίσως αποδειχθεί ένα πανίσχυρο όπλο απέναντι σε μικρόβια που δεν σκοτώνονται με τα αντιβιοτικά

Μία σταγόνα δηλητήριο από τον σκόρπιο μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο, αλλά πλέον επιστήμονες υποστηρίζουν πως μπορεί να σώσει ζωές.

Σκορπιοί και αράχνες παράγουν ένα αντιβιοτικό που τα προστατεύει από ισχυρά βακτήρια. Έτσι, το δηλητήριό τους ίσως αποδειχθεί πολύτιμο όπλο στη μάχη ενάντια στα μικρόβια που τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να νικήσουν.

Μια τέτοια εξέλιξη έχει μεγάλη σημασία καθώς, σύμφωνα με νέα έρευνα, μέχρι το 2050, τα ανθεκτικά μικρόβια θα σκοτώνουν περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε ετήσια βάση.

Εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας ανησυχούν βαθιά για την αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων στα αντιμικροβιακά φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντιιικά, αντιμυκητιακά και φάρμακα κατά της ελονοσίας. Επίσης, σύμφωνα με ρεπορταζ τους Euronews, εδώ και δεκαετίες, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν αναπτύσσουν νέα αντιβιοτικά, αφού οικονομικά δεν αποτελούν «ελκυστικές» επιλογές.

Η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Venomtech» πιστεύει ότι αυτή η έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα, ισχυρή γενιά φαρμάκων.

«Έχουμε μια εξαιρετική ομάδα χημικών και ερευνητών που δουλεύει με δηλητήρια. Αυτή τη στιγμή οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δηλητήρια. Οπότε είμαστε σε θέση να τους πούμε: “Κοιτάξτε, εδώ έχουμε μερικές χρήσιμες χημικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν, που μπορούν να κάνουν την διαφορά και να σώσουν εκατομμύρια ζωές“», υποστηρίζει ο Στιβ Τριμ, διευθύνων σύμβουλος της «Venomtech».

Πηγή: news.gr