Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ο Δημήτρης Κουρέτας αποκαλύπτει τις ευεργετικές ιδιότητες της γλιστρίδας

6 Ιουλίου 2016

Ο Δημήτρης Κουρέτας αποκαλύπτει τις ευεργετικές ιδιότητες της γλιστρίδας

P8070301Έχει ιστορία 2000 ετών ως θεραπευτικό  φυτό στην Ευρώπη στο Ιράν και την Ινδία. Ο λόγος για την γλιστρίδα,  ή αντράκλα, ένα παρεξηγημένο ζιζάνιο που φυτρώνει σχεδόν παντού κι έχει ένα  μοναδικό χαρακτηριστικό. Να τι γράφει  στο facebook ο γνωστός καθηγητής βιοχημείας Δημήτρης Κουρέτας για την γλιστρίδα.

Έχει περισσότερα ω-3 λιπαρά ακόμη και από τον σολωμό. Τώρα είναι η εποχή του. Στην αρχαία Ρώμη η γλιστρίδα χρησιμοποιείτο για θεραπεία των πονοκεφάλων, της δυσεντερίας, και των δαγκωμάτων από σαύρες.

Βέβαια τότε δεν γνώριζαν ότι είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την υγεία. Μάλιστα η γλιστρίδα εθεωρείτο από παλαιά πολύτιμο φυτό για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος.

img56963_f92b0f8a1aab2d5c128d05b6c458a7e1_650_432

Άρα μια πολύ ωραία επιλογή και πολύ φτηνή. Την έκφραση που λέει ‘ γλιστρίδα έφαγες και μιλάς τόσο πολύ’, πιθανά τη ξέρετε. Την εξήγηση σας τη έχω για έκπληξη, αργότερα. Ενα πράγμα όμως που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι ότι ο Διοσκουρίδης την αποκαλούσε φάρμακο κατά της μοιχείας, γιατί έχει μεγάλη καταπραυντική δράση, και έτσι ηρεμούσε τη σεξουαλική διάθεση.

Επομένως όσοι σας πασάρουν συμπληρώματα για ω-3 πείτε τους ότι ο Κουρέτας μας είπε να τρώμε μια σαλάτα γλιστρίδα, η να τρώμε 3 καρύδια. Έχουν μας είπε όσα ω-3 χρειαζόμαστε.

Πηγή: enallaktikos.gr