Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πρώτη έκθεση αγιογραφίας για τους τυφλούς!

6 Ιουλίου 2016

Πρώτη έκθεση αγιογραφίας για τους τυφλούς!

f101_5Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται έκθεση απτικών βυζαντινών εικόνων που μπορούν να «δουν» τυφλοί. Συνολικά 15 βυζαντινές εικόνες της Παναγίας και αγίων που σχετίζονται με θαύματα θεραπείας παθήσεων των ματιών ή τύφλωσης έχουν λάβει απτική μορφή, ώστε να μπορούν να τις «δουν» τυφλοί αγγίζοντάς τες.

Πρόκειται για έργα που παραχωρεί η Πανουκρανική Φιλανθρωπική Οργάνωση Face to the Truth στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 1.000 χρόνων ρωσικής παρουσίας στο Αγιον Ορος.

Ανάγλυφες

«Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στην Ελλάδα βυζαντινές εικόνες σε απτική μορφή. Πρόκειται για σημαντικό γεγονός, καθώς οι τυφλοί θα έχουν την ευκαιρία να “δουν” αυτές τις ανάγλυφες εικόνες της Παναγίας και των αγίων, μέσω της αφής, αλλά και να διαβάσουν την ιστορία καθεμίας μέσω σχετικών κειμένων σε απτική μορφή και γραφή braille» αναφέρει ο Φώτης Μπίμπασης, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΑΤ.

«Οταν ένας άνθρωπος με αναπηρία στην όραση αγγίζει με τα δάχτυλα την εικόνα, που είναι εκτυπωμένη με τις στιγμές του κώδικα braille, η μορφή που απεικονίζεται στο χαρτί σχηματίζεται στο μυαλό του στο σκοτάδι και μπορεί να φανταστεί το μέγεθος, τη μυρωδιά, το χρώμα, ακόμη και τη θερμοκρασία του αντικειμένου ή της μορφής που απεικονίζεται» σημειώνει ο πρόεδρος της οργάνωσης Face to the Truth Βλαντιμίρ Νικολάιεβιτς Τούρσκι.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 4 έως τις 15 Ιουλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕΑΤ, στην οδό Β. Ολγας 32.

Πηγήdimokratianews.gr