Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μπορείτε να Φτιάξετε πανεύκολα κομπόστ- Στον κήπο ή στο μπαλκόνι

7 Ιουλίου 2016

Μπορείτε να Φτιάξετε πανεύκολα κομπόστ- Στον κήπο ή στο μπαλκόνι

combostΜια καλή ευκαιρία να φτιάξουμε το δικό μας κομπόστ είναι τώρα, στο τέλος του χειμώνα – αρχές άνοιξης που τελειώνουμε σιγά σιγά με τα κλαδέματα.Κλαδέψαμε τους θάμνους, τα δέντρα, τα μικρά ποώδη φυτά σε κήπους και μπαλκόνια. Και μας έμεινε ένα βουνό κλαδιά και φύλλα. Η κατάλληλη πρώτη ύλη για το πιο νόστιμο κοπόστ για τα φυτάκια σας.

Υλικά – τι θα χρειαστώ

  • κλαδιά κομμένα σε μικρά κομμάτια, ξερά ή χλωρά
  • φύλλα, ξερά ή χλωρά
  • ξερά φυτά ολόκληρα, τεμαχισμένα σε μικρότερα κομμάτια
  • αν έχω κήπο, έναν λάκκο ή ένα σημείο περιφραγμένο με κοτετσόσυρμα ή παλέτες
  • αν έχω μπαλκόνι, έναν μεγάλο κουβά ή κάδο κομποστοποίησης (ο κουβάς είναι μια χαρά όπως θα δείτε)
  • κλαδευτήρι, γάντια, υπομονή
  • τρανζιστοράκι, χυμό, τυροπιτάκια. Βασικά τυροπιτάκια. Και λουκανικοπιτάκια.

xortarakia

Βήμα βήμα από τα κλαδιά μέχρι το χώμα

Ξεκινάω συγκεντρώνοντας σε μία στοίβα όλα τα κλαδεμένα και ψιλοκομμένα υλικά. Τα υλικά τα ψιλοκόβω για να έχω πιο γρήγορο “σάπισμα” άρα πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Αν δε τα ψιλοκόψεις, απλά θα αργήσει πολύ να γίνει το κομπόστ.  Επίσης, μη βάλεις μόνο κλαδιά ή μόνο φύλλα, αλλά σε μία λογική αναλογία ένα προς ένα.

 

 

Τα ρίχνεις μέσα στο λάκκο / στο περιφραγμένο μέρος του κήπου / στον κάδο κομποστοποίησης ή στον κουβά σου. Εμείς εδώ τα ρίχνουμε σε έναν πράσινο λαχανί κουβά. Πάρτε καλύτερα κάποιον εύκαμπτο κουβά από υλικό ειδικό για εξωτερικούς χώρους για να τον έχεις για πολλά πολλά χρόνια. Αν χρησιμοποιήσεις έναν απλό οικιακό κουβά από απλό πλαστικό, το πλαστικό θα πολυμεριστεί έξω στον ήλιο γρήγορα και ο κουβάς σου θα είναι σύντομα μία παλιά ανάμνηση.

 

 

Επειδή όλο αυτό το ογκώδες μείγμα είναι πολύ φουσκωτό και έχει πολύ αέρα μέσα του, συμπίεσέ το με τα χέρια σου ή πατώντας το με τα πατουσάκια σου.

 

 

 

Κάθε τόσο θα συμπληρώνεις με υλικό που θα προκύπτει συνέχεια στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου. Κάθε 2-3 μήνες άδειαζε τον κουβά σου και φέρε τα πάνω κάτω, τα μέσα έξω. Θα δεις ότι το υλικό που ήταν κάτω κάτω στον κουβά ότι έχει σκουρύνει, έχει γίνει πλέον καφετί από πράσινο, έχει χάσει την υγρασία του, έχει λιώσει πιο πολύ από το υλικό που βρισκόταν πάνω πάνω.  Κοινώς έχει γκαγκανιάσει, για να μιλάμε επιστημονικά. Έτσι, αφού το ανακατέψεις,  θα βρεθεί κάτω κάτω το υλικό που ήταν πάνω πάνω και θα λιώσει κι αυτό πιο εύκολα.

 

Εσείς, κάθε τόσο θα προσθέτετε πολλές φορές φρέσκο υλικό, αυτό θα λιώνει και θα το ανακατεύετε πάνω κάτω. Μετά από χρόνια, καλά μου παιδιά, θα γίνει το εξής. Όλο το υλικό θα έχει μετατραπεί σε φυλλόχωμα και θα μοιάζει τάλε κουάλε με το χώμα που αγοράζουμε συσκευασμένο σε σακκιά. Δείτε στις φωτογραφίες αν δε το πιστεύετε. Είναι το χώμα που προέκυψε, μετά από χρόνια, που έλιωνα μέσα στον λαχανί κουβά μου όλα τα υλικά που προέκυπταν από τα κλαδέματα στο μπαλκόνι.

 

 

Συμπέρασμα: για να φτιάξεις το δικό σου αφράτο χωματάκι, χρειάζεσαι τα υλικά που θα ρίχνεις, υπομονή και τυροπιτάκια. Και λουκανοπιτάκια.

Πηγή: kipologio.gr