Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τρία ξένα έργα σε πανελλήνια πρώτη στο Φεστιβάλ Αθηνών

12 Ιουλίου 2016

Τρία ξένα έργα σε πανελλήνια πρώτη στο Φεστιβάλ Αθηνών

Και τα τρία θα μεταφερθούν στη σκηνή της Πειραιώς 260 από Έλληνες δημιουργούς.

Οι ελληνικές θεατρικές παραγωγές συνεχίζονται στην Πειραιώς 260 του Φεστιβάλ Αθηνών, με τρεις εξ αυτών να αφορούν έργα του διεθνούς ρεπερτορίου τα οποία θα παρουσιαστούν σε πανελλήνια πρώτη στο ελληνικό κοινό.

«Ruined»: Το βραβευμένο με Πούλιτζερ (2009) θεατρικό έργο της Λυν Νόττατζ, το οποίο έγραψε μετά την επίσκεψή της στην Ουγκάντα, αναφέρεται σε μια γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στον εμφύλιο, διατηρώντας ένα μπαρ στο οποίο εργάζονται ως πόρνες γυναίκες – θύματα ομαδικών βιασμών. Το έργο της Αμερικανίδας συγγραφέως θα μεταφέρει στη σκηνή η Διασπορά Εταιρεία Θεάτρου, με τον πρωτοεμφανιζόμενο στο φεστιβάλ Βρετανό σκηνοθέτη Ντέννις Ρέιντ να αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία σε συνεργασία με τη δική μας Γιούλα Μπούνταλη. (10-11 Ιουλίου, Πειραιώς 260, Δ)

«Η σφαγή των Παρισίων»: Θεωρείται το πιο προβληματικό, το πιο αμφιλεγόμενο ως προς την πληρότητά του έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου, το οποίο εκκινεί από τη σφαγή της νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου το 1572 και κλείνει με την πολιορκία των Παρισίων από τον Ερρίκο τον 3ο και τη δολοφονία του το 1589. «Μιλάει» για μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες της ευρωπαϊκής Ιστορίας, τη σφαγή 3.000 περίπου Ουγενότων (Γάλλων Διαμαρτυρομένων) από Καθολικούς, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαρθολομαίου. Το μυστηριώδες αυτό κείμενο της ελισαβετιανής δραματουργίας θα παρουσιαστεί από την Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη. (18-19 Ιουλίου, Πειραιώς 260, Δ)

«Τα παραβάν»: Το εμβληματικό και μνημειώδες έργο του Ζαν Ζενέ γράφτηκε κατά τη διάρκεια της «επιχείρησης διατήρησης της τάξης στην Αλγερία» και αναστάτωσε τη γαλλική κοινωνία το 1966, τόσο στους συντηρητικούς όσο και τους προοδευτικούς κύκλους της εποχής, όταν ανέβηκε στο θέατρο Οντεόν σε σκηνοθεσία Ροζέ Μπλεν. Ο λόγος της δυσφορίας ήταν κυρίως το γεγονός ότι ο Γάλλος συγγραφέας χρησιμοποίησε τη γαλλική εισβολή στην Αλγερία για να ανατρέψει τα πρότυπα του ηρωισμού, της ηθικής και της στράτευσης. «Τα παραβάν» θα ανέβουν στη σκηνή από τον Δαμιανό Κωνσταντινίδη (30-31 Ιουλίου, Πειραιώς 260, Δ)
normal_Paravan9_Kiki_Papadopoulou

normal_Paravan2_Kiki_Papadopoulou

normal_QV9A6745_MarilenaStafylidou

normal_QV9A6601_MarilenaStafylidou

normal_Ruined_Kiki_Papadopoulou_6

normal_Ruined_Kiki_Papadopoulou_8

 

 

Χριστίνα Φαραζή

Πηγή:  tospirto.net