Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Νεφρική νόσος και πρόσληψη αλατιού

14 Ιουλίου 2016

Νεφρική νόσος και πρόσληψη αλατιού

nefriki-nosos-kai-proslipsi-alatiouΗ χρόνια νεφρική νόσος (CKD) πλήττει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παράλληλης εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σε χρόνια νεφροπαθείς η ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνουν ημερησίως καθορίζεται ανάλογα με επιμέρους παραμέτρους, όπως τα επίπεδα ηλεκτρολυτών στο αίμα, το είδος της θεραπείας που ακολουθούν και άλλα.

Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, έρχεται να δείξει ότι υπάρχει σχέση της ουρικής έκκρισης νατρίου (βασικό συστατικό του αλατιού) και της καρδιαγγειακής νόσου.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα 3.757 ασθενών με CKD, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα 10 ετών.
Σε διάστημα περίπου 6.8 ετών, υπήρξαν 804 περιστατικά καρδιαγγειακών νόσων, όπου βρέθηκε ότι υψηλότερο κίνδυνο είχαν τα άτομα με υψηλότερη έκκριση ουρικού νατρίου. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες, αυτό θα σήμαινε ότι η μέτρια μείωση του νατρίου σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο μπορεί να μειώσει το κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός σε συνεργασία με τον κλινικό διαιτολόγο θα πρέπει να αξιολογούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πρόσληψη νατρίου από τους ασθενείς, από διατροφικές πηγές όπως το αλάτι κ.α. .

Πηγή: neadiatrofis.gr