Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη πριν τη χημειοθεραπεία

30 Ιουλίου 2016

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη πριν τη χημειοθεραπεία

dda8811ff7c44188ae6709913e20b021Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Αριστεία στην Υγεία και την Περίθαλψη (NICE) συνέστησε τελικά την χρήση της οξικής αμπιρατερόνης πριν από την χημειοθεραπεία για την θεραπευτική αντιμετώπιση του μεταστατικού υποτροπιάζοντος μετά την ορμονοθεραπεία καρκίνου του προστάτη.

Η απόφαση σημαίνει ότι οι επιλέξιμοι ασθενείς του Eθνικού Συστήματος Υγείας στην Αγγλία θα έχουν για πρώτη φορά δικαίωμα κανονικής πρόσβασης στην οξική αμπιρατερόνη πριν από την χημειοθεραπεία, ένα φάρμακο που ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ήδη διαθέσιμο στους άνδρες σε 95 χώρες παγκοσμίως.

Στην Τελική Απόφαση Αξιολόγησης, το NICE συμπέρανε ότι η οξική αμπιρατερόνη έχει καλή σχέση κόστους- αποτελεσματικότητας για χρήση πριν από την χημειοθεραπεία σε άνδρες με τη νόσο. Το NICE χρειάστηκε περισσότερα από τρία χρόνια για να συστήσει μια θεραπεία που ήταν διαθέσιμη επί αρκετά χρόνια ως συνηθισμένη θεραπευτική αντιμετώπιση πριν από την χημειοθεραπεία στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανόμενης της Γαλλίας και της Γερμανίας – και είχε εγκριθεί για χρήση στο Eθνικό Σύστημα Υγείας στην Σκωτία τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, η παρασκευάστρια εταιρεία Janssen πρότεινε αρκετές διαφορετικές λύσεις στο Υπουργείο Υγείας, στο NHS της Αγγλίας και στο NICE ώστε να καταστεί δυνατή η έγκριση της αμπιρατερόνης για κανονική χρήση και να αφαιρεθεί από το Ταμείο Αντικαρκινικών Φαρμάκων, ελευθερώνοντας πόρους για άλλα καινοτόμα νέα φάρμακα.

Πηγή: capital.gr