Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ενισχύστε την περιέργεια του παιδιού σας

6 Αυγούστου 2016

Ενισχύστε την περιέργεια του παιδιού σας

26b0fdf00b9644bdb48ebf26f64c30e1-696x464.jpg.pagespeed.ce.ptuM3iXqkmΠού θα βοηθήσει το μικρό σας να έχει περιέργεια; Είναι ακριβώς αυτή που μας ωθεί ναεξερευνήσουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας, να πειραματιζόμαστε και να λύνουμε τα μικρά καθημερινά προβλήματα. Όλα αυτά είναι δεξιότητες πολύ σημαντικές για τα παιδιά μας επομένως είναι σημαντικό να ενισχύουμε την περιέργειά του, να το βοηθήσουμε να αποκτά περισσότερες γνώσεις και ως εκ τούτου να βελτιώνει την καθημερινότητά του και την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορείτε να το βοηθήσετε.

  1. Εκφραστείτε δυνατά όταν κάτι σας κινήσει την περιέργεια, ρωτώντας π.χ. «γιατί αυτό να λειτουργεί έτσι» ή «γιατί να συνέβη αυτό».
  2. Κάνετε ερωτήσεις που ξεκινούν με την φράση «τι θα συνέβαινε αν….».
  3. Συγκεντρώστε σε ένα κουτί διάφορα ασυνήθιστα αντικείμενα. Κάθε φορά συζητήστε για το καθένα, περιγράφοντας τι είναι και λύνοντας τις απορίες για το πού χρησιμεύει και πώς λειτουργεί.
  4. Βοηθήστε το να γνωρίσει το φυσικό του περιβάλλον χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του.
  5. Όταν του διαβάζετε κάποιο παραμύθι, χωρίστε το σε μικρά κεφάλαια και κάντε τουαναλυτικές ερωτήσεις όπως τι πιστεύεις ότι θα συμβεί στον ήρωα στη συνέχεια.
  6. Κάντε του ερωτήσεις που θα το κάνουν να σκεφτεί, όπως «τι εννοείς;», «πώς το ξέρεις;» γιατί συμβαίνει αυτό;».
  7. Όταν σας εκφράζει μία απορία μην το αποθαρρύνετε. Αντιθέτως συζητήστε τη μαζί του και μοιραστείτε τα ενδιαφέροντα του.

Πηγή:  altsantiri.gr