Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Φεστιβάλ Βενετίας 2016: Το πλήρες πρόγραμμα

12 Αυγούστου 2016

Φεστιβάλ Βενετίας 2016: Το πλήρες πρόγραμμα

On The Milky Road

On The Milky Road

Κουστουρίτσα, Μάλικ, Οζόν και Βέντερς στο διαγωνιστικό του τμήμα.

Χωρίς ελληνικές συμμετοχές το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Κρίμα, διότι καλομάθαμε τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα εκπροσωπείται στα μεγαλύτερα φεστιβάλ.
Η φετινή Μόστρα σηκώνει αυλαία στις 31 Αυγούστου και χθες ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τους Εμίρ Κουστουρίτσα, Τέρενς Μάλικ, Φρανσουά Οζόν και Βιμ Βέντερς στο διαγωνιστικό του τμήμα.
Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης Σαμ Μέντες.

Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα ανοίξει με το «La La Land» (που συμμετέχει στο διαγωνιστικό) του Ντάμιεν Σαζέλ, τον σκηνοθέτη του εκπληκτικού «Whiplash», με πρωταγωνιστές τους Ράιαν Γκόσλινγκ και Έμμα Στόουν. Ταινία λήξης του Φεστιβάλ θα είναι το «Και οι Επτά ήταν Υπέροχοι» ριμέικ της πασίγνωστης χολιγουντιανής ταινίας, σε σκηνοθεσία Αντουάν Φουκουά.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην ταινία «The Light Between Oceans» του Ντέρεκ Σιαφράνς, συμπρωταγωνιστούν οι Μάικλ Φασμπέντερ και Αλίσια Βικάντερ που είναι και στην πραγματικότητα ζευγάρι (στο φιλμ βρίσκουν ένα εγκαταλειμμένο μωρό και το μεγαλώνουν σα δικό τους), ενώ ο Τέρενς Μάλικ επιστρέφει όχι με μυθοπλασία, αλλά με ένα ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία του κόσμου, το «Voyage of Time».

Ο δε Πάμπλο Λαρέν παρουσιάζει τη βιογραφία της Τζάκι Κένεντι η οποία εστιάζει στη περίοδο μετά τη δολοφονία του Κένεντι. Την Τζάκι ενσαρκώνει η Νάταλι Πόρτμαν, μια επιλογή που μάλλον δημιουργεί ερωτηματικά αν και ο χιλιανός σκηνοθέτης υπόσχεται που θα δούμε μια αντισυμβατική βιογραφία της Τζάκι.

Jackie

Jackie

O Βιμ Βέντερς συμμετέχει στο Φεστιβάλ με μια τρισδιάστατη ρομαντική ταινία που βασίζεται σε θεατρικό (του Πέτερ Χάντκε), το «Les Beaux Jours D’Aranjuez».
Αβανταδόρικο το θέμα της αμερικανίδας Λίλι Αμινπούρ η οποία επιστρέφει με το «The Bad batch» μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια κοινότητα κανιβάλων στο Τέξας αλλά και του Κρίστοφερ Μάρεϊ που η ταινία του έχει για ήρωα έναν μηχανικό αυτοκινήτων που πιστεύει ότι είναι ο ίδιος ο Χριστός («El Cristo ciego»).

Όσο για τον Εμίρ Κουστουρίτσα, η νέα του ταινία «On the Milky Road», είναι η ιστορία ενός άντρα σε τρεις στιγμές της ζωής του, στη διάρκεια του πολέμου, στον έρωτά του με μια γυναίκα και στην μοναχική του ζωή σαν καλόγερος. Στην ταινία παίζει ο ίδιος και συμπρωταγωνιστεί η Μόνικα Μπελούτσι (που σίγουρα θα κόλαζε και αγίους, πόσω μάλλον τον μοναχό Εμίρ). Θυμίζουμε πως ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης, τον Απρίλη, είχε καταγγείλει πως το φεστιβάλ των Καννών απέκλεισε την ταινία του από το πρόγραμμα για πολιτικούς λόγους, λόγω της υποστήριξής του προς τον Πούτιν.
Η ετυμηγορία στην μεγάλη οθόνη…

Αναλυτικά οι ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό:

The Bad Batch, Άνα Λίλι Αμιπούρ (ΗΠΑ)
Une Vie, Στεφάν Μπριζέ (Γαλλία/Βέλγιο)
La La Land, Νταμιέν Σαζέλ (ΗΠΑ)
The Light Between Oceans, Ντέρεκ Σιαφράνς (ΗΠΑ/Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία)
El Ciudadano Ilustre, Μαριάνο Κον, Καστον Ντιπράτ (Αργεντινή/Ισπανία)
Spira Mirabilis, Μάσιμο Ντ’ Ανόλφι, Μαρτίνα Παρέντι (Ιταλία/ Ελβετία)
The Woman Who Left, Λαβ Ντιάζ (Φιλιππίνες)
La Region Salvaje, Αμάτ Εσκαλάντε (Μεξικό)
Nocturnal Animals, Τομ Φορντ (ΗΠΑ)
Piuma, Ρόαν Τζόνσον (Ιταλία)
Paradise, Αντρέι Κοντσαλόβσκι (Ρωσία/Γερμανία)
Brimstone, Μάρτιν Κουλχόβεν (Ολλανδία/Γερμανία/Βέλγιο/Γαλλία/Βρετανία/Σουηδία)
On The Milky Road, Εμίρ Κουστουρίτσα (Σερβία/Βρετανία/ΗΠΑ)
Jackie, Πάμπλο Λαρέν (ΗΠΑ/Χιλή)
Voyage Of Time, Τέρενς Μάλικ (ΗΠΑ/Γερμανία)
El Cristo Ciego, Κρίστοφερ Μάρεϊ (Χιλή/Γαλλία)
Frantz, Φρανσουά Οζόν (Γαλλία)
Questi Giorni, Τζουζέπε Πιτσιόνι (Ιταλία)
Arrival, Ντενί Βιλνέβ (ΗΠΑ)
Les Beaux Jours D’Aranjuez, Βιμ Βέντερς (Γαλλία/Γερμανία)

Ευάννα Βενάρδου

Πηγή:  tospirto.net