Θαύματα και θαυμαστά γεγονόταΠροσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Χιλιάδες πιστοί στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

16 Αυγούστου 2016

Χιλιάδες πιστοί στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

Soumela2016-179

Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου το πρωί τελέστηκε με λαμπρότητα και επισημότητα η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στη Καστανιά του Βερμίου.

Από νωρίς το πρωί χιλιάδες πιστοί κατέφθασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας στις πλαγιές του Βερμίου για να προσκυνήσουν το ιερό εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά, να λειτουργηθούν, να λάβουν μέρος στη λιτανεία και να χαρούν το μεγάλο πανηγύρι με τα έθιμα και τις παραδόσεις του ποντιακού ελληνισμού.

Στο πανηγυρικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος ενώ έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.Ιουστίνος, ο εξ Ουκρανίας Επίσκοπος Λβοβ κ. Φιλάρετος και ο οικείος Ιεράρχης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.

Στην πανήγυρη φέτος παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στον οποίο απονεμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα η υψίστη τιμητική διάκριση του Ιδρύματος ο Μεγαλόσταυρος των Κομνηνών της Τραπεζούντος.

Επίσης, όπως κάθε χρόνο το Ίδρυμα τίμησε έναν αριστεύσαντα μαθητή του Μακροχωρίου στη μνήμη των μαθητὤν που χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Φέτος τιμήθηκε ο Δημήτρης Αμανατίδης και την τιμητική διάκριση έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος και το τρισάγιο στο μνημείο για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Πηγή: romfea.gr