Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Στην τελική ευθεία η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

20 Αυγούστου 2016

Στην τελική ευθεία η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

glossa-1

Θα είναι η κατάλληλη ευκαιρία

για να πάρουν μια ανάσα

από την καθημερινότητα και

να παρακολουθήσουν μαθήματα

ελληνικής γλώσσας

από ειδικούς καθηγητές.

 

Στην τελική ευθεία είναι οι προετοιμασίες για την έναρξη της τελικής φάσης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας  (ΠΑΣΕΠΟΝ). Δεκατέσσερις νέοι από εννέα χώρες θα διαγωνιστούν με έπαθλο μια υποτροφία για μεταπτυχιακό σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Πριν όμως από την τελική δοκιμασία, οι φιναλίστ της Ολυμπιάδας θα φιλοξενηθούν το διάστημα 24-31 Αυγούστου στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ποσείδι της Χαλκιδικής.

 

Θα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να πάρουν μια ανάσα από την καθημερινότητα και να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας από ειδικούς καθηγητές.

 

Η τελευταία φάση της Ολυμπιάδας που θα αναδείξει τους τρεις νικητές θα διεξαχθεί το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Στις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Αμέσως μετά θα διαγωνιστούν οι δεκατέσσερις νέοι σε θέματα στα οποία προετοιμάστηκαν από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ.

Στις 3 Σεπτεμβρίου θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ η τελετή λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας.

 

Οι μαθητές που προκρίθηκαν στην τελική φάση εξετάστηκαν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Μολδαβίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στην Ολυμπιάδα είναι οι μαθητές να κατοικούν εκτός Ελλάδας και να μην έχουν ζήσει στην Ελλάδα περισσότερο από τρεις μήνες (αθροιστικά).

 

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας διοργανώνεται από το ΑΠΘ με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO, με πρωτοβουλία του ΑΠΘ. Γενικός χορηγός της διοργάνωσης είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

 

Πηγή: synodoiporia.gr