Γενικά Θέματα

Ενθαρρύνετε τους άλλους

27 Αυγούστου 2016

Ενθαρρύνετε τους άλλους

18816Ας γνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά που λέμε μπορεί να επηρεάζουν τους συνανθρώπους μας. Αυτό ισχύει τόσο για τη χαρά που τους δίνουμε, όσο και για τη θλίψη που τους προξενούμε με τη αρνητικότητά μας ή την πλήρη απουσία ενθαρρυντικού λόγου.

Ως μέρος της προσπάθειας να μάθω περισσότερα για τους άλλους θέτω συχνά το ερώτημα: «Ποιο είναι το καλύτερο κομπλιμέντο που σου έχει γίνει ποτέ;». Είναι ενδιαφέρον, γιατί μπορώ να μάθω πολλά από την απάντηση που θα πάρω στο ερώτημα. Για παράδειγμα, για έναν ακαδημαϊκό η καλύτερη φιλοφρόνηση που θα μπορούσε να ακούσει  έχει να κάνει με την αναγνώριση των επιτευγμάτων του, ενώ για έναν αθλητή με την ευρωστία του σώματος .

Δυστυχώς, όμως,  όταν θέτω το ερώτημα πολλοί μου απαντούν :

«Πραγματικά δεν ξέρω» ή «Δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που κάποιος μου είπε έναν καλό λόγο». Νομίζω ότι αξίζει για τον καθένα μας να ακούσει έναν καλό λόγο. Δεν έχουμε κάτι που θα άξιζε να το παρατηρήσουν και να το αναγνωρίσουν οι άλλοι;

Πιστεύω ότι ο Θεός δημιούργησε τον καθένα μας για ένα μοναδικό σκοπό και τον προίκισε με ένα μοναδικό σύνολο δυνατοτήτων. Δουλειά μας είναι να παρατηρούμε την ομορφιά αυτή στους γύρω μας. Σας προκαλώ να βρείτε έναν τρόπο να εκφράζετε έναν καλό λόγο για κάποιον αυτή την εβδομάδα, αυτό που βλέπετε συχνά και αυτό που μόλις συναντάτε.

Είμαστε η φωνή του Χριστού στη γη. Ας αγαπούμε ο ένας τον άλλο μέσω της ενθάρρυνσης και της επιθυμίας να φέρουμε τη χαρά στον κόσμο. Ας κάνουμε αρχή με έναν καλό λόγο.

«Κανένας κακός λόγος να μη βγαίνει από το στόμα σας, αλλά μόνο καλός για οικοδομή όπου υπάρχει ανάγκη, για να ωφελήσει αυτούς που τον ακούν».(Εφ.4,29)

Πρεσβυτέρα RoxanneLouh, Κλινική Ψυχολόγος (απόδοση από τα Αγγλικά Αθαν. Αστ. Γκάτζιος)