Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Γαλλικά, Γερμανικά, Κινέζικα… Τα μωρά κλαίνε στη γλώσσα τους

2 Σεπτεμβρίου 2016

Γαλλικά, Γερμανικά, Κινέζικα… Τα μωρά κλαίνε στη γλώσσα τους

Τα νεογέννητα αρχίζουν αμέσως μετά τη γέννησή τους να καταλαβαίνουν τη μητρική τους γλώσσα, σύμφωνα με νέα έρευνα   (Φωτογραφία:  Reuters )

Τα νεογέννητα αρχίζουν αμέσως μετά τη γέννησή τους να καταλαβαίνουν τη μητρική τους γλώσσα, σύμφωνα με νέα έρευνα (Φωτογραφία: Reuters )

Αθήνα

Τα μωρά από τη Γερμανία κλαίνε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα νεογνά από την Κίνα, το Καμερούν και τη Γαλλία, υποστηρίζει η καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βάρτζμπουργ, Κάθλιν Φέρμκε. Οι διαφορές, επισημαίνει η Φέρμκε, μπορούν να εξηγηθούν με τη μελωδία κάθε γλώσσας. «Για τις ανάγκες της έρευνας καταγράψαμε μόνο αυθόρμητες φωνές, συνήθως όταν τα μωρά έκλαιγαν γιατί πεινούσαν», εξηγεί.

Σύμφωνα με τη γερμανίδα καθηγήτρια, οι διαφορές μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι στις μητρικές γλώσσες, μία έννοια που στα Γερμανικά για παράδειγμα προφέρεται με μια μόνο συλλαβή, μπορεί να χρειάζεται περισσότερες συλλαβές στα Κινέζικα ή σε άλλη γλώσσα. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα νεογέννητα αρχίζουν αμέσως μετά τη γέννησή τους να καταλαβαίνουν τη μητρική τους γλώσσα.

Η ομάδα της καθηγήτριας Φέρμκε πραγματοποίησε δυο έρευνες. Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν 42 βρέφη, τα μισά από τη Γερμανία και τα υπόλοιπα από το Βορειοδυτικό Καμερούν. Ακολούθησε μια δεύτερη μελέτη 55 νεογνών από το Πεκίνο. Προηγούμενες μελέτες, πριν από 7 χρόνια, είχαν καταλήξει επίσης σε παρόμοιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή τα μωρά από τη Γερμανία κλαίνε διαφορετικά από ό,τι εκείνα στη Γαλλία, καθώς είναι διαφορετικές οι μελωδίες και οι ήχοι που ακούνε.

Οι νέες μελέτες έδειξαν ότι τα βρέφη από την Κίνα και το Καμερούν κλαίνε διαφορετικά από τα μωρά από τη Γερμανία, γιατί η απόσταση μεταξύ του χαμηλότερου και του υψηλότερου τόνου είναι πολύ μεγαλύτερη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:  news.in.gr