Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η «Στέγη» χορεύει μέσα στην πόλη

25 Σεπτεμβρίου 2016

Η «Στέγη» χορεύει μέσα στην πόλη

main_bodiesinurbanspaces_marseille01_pDancing Athens με τέσσερις παραστάσεις σύγχρονου χορού σε κεντρικούς δρόμους, πλατείες και μουσεία.

Ένα μικρό φεστιβάλ «ανοιχτού χώρου» ετοιμάζεται να σκορπίσει μέσα στην πόλη χορευτικές δημιουργίες και καλλιτεχνικά πειράματα σύγχρονου χορού. Σκοπός τους να μας βοηθήσουν να ανατρέψουμε με χιούμορ και αποφασιστικότητα την καθημερινότητα μας, τα προβλέψιμα βήματα μας μέσα στην πόλη. Χορευτές και δημιουργοί θα βρίσκονται σε απρόσμενα σημεία μπροστά, δίπλα ή από πάνω μας, θέλοντας να μας ταρακουνήσουν σε μία νέα συνειδητοποίηση της στιγμής. Ανάμεσα στους δημιουργούς αυτούς θα βρούμε και το όνομα της Τρίσα Μπράουν, μίας μυθικής φιγούρας του σύγχρονου αμερικανικού χορού, αλλά και αρκετούς νεότερους δημιουργούς. Ο Boris Charmatz μας καλεί στα νυχτερινά τοπία του, η Τρίσα Μπράουν να ανακαλύψουμε την πρώιμη δουλειά της, ο Γιάννης Μανταφούνης να έρθουμε πιο κοντά μεταξύ μας μέσα από τις intimate εμπειρίες του, αλλά και ο Willi Dorner να μας εκπλήξει με τις απροσδόκητες παρεμβάσεις του στο κέντρο της πόλης. Το Dancing Athens θα απλωθεί μέσα στην πόλη σε διάφορες ώρες της μέρας κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, 1η και 2 Οκτωβρίου, σε επιμέλεια της Κάτιας Αρφαρά.
main_bodiesinurbanspaces_nyc12_2010_p

main_trisha_brown_photo_by_alfredo_anceschi_1_p

main_dancing_athens

main_trisha_brownchugoglendinning2010_p

main_bodiesinurbanspaces_marseille01_p

main_one_one_one_raymond-gruaz_p

Συγκεκριμένα θα δούμε:

1. Bodies in Urban Spaces
Cie Willi Dorner
Οι χορευτές της ομάδας του Willi Dorner τρυπώνουν στα πιο απροσδόκητα μέρη γύρω μας, κάτω από μία σκάλα, σε μία χαραμάδα ή προλαβαίνουν να κρεμαστούν πάνω σε έναν σωλήνα. Ψάχνουν για ρωγμές του αστικού ιστού, σημεία ξεχασμένα από τους κατοίκους της πόλης δίνοντας τους ξανά ζωή μέσα από το παιχνίδι τους.
1 Οκτωβρίου 2016 | 18:00
Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Συντάγματος
Διάρκεια: 60 λεπτά

2. One One One
Γιάννης Μανταφούνης & Aoife McAtamney
Ένας χορός μόνο για μας. Στο One One One, δύο καρέκλες προορίζονται για ισάριθμους θεατές, στην άλλη άκρη της κάθε γραμμής βρίσκεται ένας ερμηνευτής που θα χορέψει γι’ αυτούς. Οι υπόλοιποι θεατές συμμετέχουν διαλέγοντας το τραγούδι που τους αρέσει, ελεύθεροι να παρακολουθούν από όπου θέλουν τη χορογραφία ή να περιμένουν τη σειρά τους.
2 Οκτωβρίου 2016 | 11:00
Μουσείο Ακρόπολης – Προαύλιο

3. In Plain Site
Trisha Brown
Η πρωτοπόρος Trisha Brown άλλαξε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 ανεπιστρεπτί το τοπίο του χορού. Στα έργα της, οι χορευτές επικοινωνούν μεταξύ τους από ταράτσες, περπατούν σε τοίχους και εκτελούν χορογραφίες γεωμετρικής συμμετρίας σε σχεδίες στη μέση μίας λίμνης. Ο χώρος ήταν για πάντα λοιπόν ο αγαπημένος της παρτενέρ. Στο In Plain Site που θα δούμε συνθέτει υλικό από το ανεξάντλητο ρεπερτόριό της, με αποσπάσματα από πρώιμα και πιο αφαιρετικά έργα, όπως το Accumulation του 1971 ή το Foray Foret του 1990.
1 & 2 Οκτωβρίου 2016 | 12:00
ΕΜΣΤ Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Διάρκεια: 60 λεπτά

4. danse de nuit
Boris Charmatz
Αυτός ο χορογράφος, με την πιο αντισυμβατική σημασία του όρου, ο Boris Charmatz μας καλεί σε έναν «χορό της πόλης», σε ένα danse de nuit. Σε έναν νυχτερινό χορό τον οποίο ο θεατής συναντά καθώς περιφέρεται στους δρόμους της πόλης ανακαλύπτοντας ένα σύγχρονο τρόπο έκφρασης, έναν μυστικό κώδικα επικοινωνίας.
1 & 2 Οκτωβρίου 2016 | 21:00
Πλατεία Κοτζιά
Διάρκεια: 60 λεπτά

 

Λενιώ Αλεξίου

Info

01 Οκτωβρίου 2016
Και 2 Οκτωβρίου 2016. Dancing Athens. Χορός Εκτός Στέγης. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις της Στέγης είναι ελεύθερη. Στο In Plain Site της Trisha Brown στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης χρειάζονται τα δελτία εισόδου, τα οποία διανέμονται στο χώρο μία ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης με σειρά προτεραιότητας.

Πηγή:  tospirto.net