Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Προσπαθεί να δαμάσει τους τυφώνες για να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα

3 Οκτωβρίου 2016

Προσπαθεί να δαμάσει τους τυφώνες για να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα

211563-typhoonΟ Ατσούσι Σιμίζου, ένας Ιάπωνας μηχανικός, έχει ένα αρκετά φιλόδοξο που αν καταφέρει να το υλοποιήσει τότε θα καλύψει για πάντα τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και όχι μόνο.

Στόχος του είναι να δαμάσει τους τυφώνες με μια πρωτοποριακή ανεμογεννήτρια, αξιοποιώντας την τεράστια κινητική ενέργεια. Σύμφωνα με τον Ιάπωνα μηχανικό η ενέργεια ενός μόνο τυφώνα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για σχεδόν μισό αιώνα.

Το Ατλαντικό Εργαστήριο Ωκεανογραφίας και Μετεωρολογίας, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς του Σιμίζου, εκτιμά πως ένας ισχυρός τυφώνας παράγει επίπεδα ενέργειας «που ισοδυναμούν με περίπου το 50% της παγκόσμιας ηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας».

Ωστόσο η αξιοποίηση αυτής της ενέργειας είναι ένα αρκετά πολύπλοκο ζήτημα. Ο Σιμίζου έχει επινοήσει μια ισχυρή ανεμογεννήτρια, την οποία ονόμασε Challenergy. Ο Ιάπωνας μηχανικός εκτιμά πως η Challenergy θα μπορούσε αντέξει τους δυνατούς ανέμους ενός τυφώνας, συλλαμβάνοντας την τεράστια κινητική ενέργεια και μετατρέποντάς την σε ηλεκτρική.

Πηγή:  tvxs.gr