Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Σπανακόπιτα Κουρού

27 Οκτωβρίου 2016

Σπανακόπιτα Κουρού

recipe_main_akis-petretzikis-spanakopita-olimpos-siteΣυστατικά
Για τη ζύμη

300 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
340 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
370 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. αλάτι
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
Για τη γέμιση

2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κιλό πλυμένο σπανάκι
½ μάτσο δυόσμο
1/3 μάτσο άνηθο
ξύσμα από 1 λεμόνι
500 γρ. φέτα  την οποία σπάμε με τα χέρια μας
200 γρ. τυρί κρέμα
μπόλικο πιπέρι
αλάτι

 

Clock dfcc0e208d138d9bd767c6f1f85dfe28624afa0652c24ad00a1a457ca3ec6e0d

1 ώρα
Χρόνος Εκτέλεσης
Shares 5606bf075942176c08f602bcfddfb1eae4f9ffc25749ab7454da85f803864740

8-10
Μερίδα/ες
Difficulty ff7c9d703c99daf2ec2af59a591ebe31b6bd74796afe6167236e1316b56ed4a6

2
Βαθμός Δυσκολίας
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στον αέρα.

Για τη ζύμη

  • Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το τυρί και το βούτυρο για 2-3 λεπτά και όταν αφρατέψουν προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε αναμείξει με το αλάτι.
  • Το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα. Ίσα ίσα να απορροφηθεί από τη ζύμη.
  • Η ζύμη είναι πάρα πολύ μαλακή.
  • Φτιάχνουμε με τη ζύμη 2 μπαλάκια, τα κλείνουμε σε μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  • Μέχρι να κρυώσει το ζυμάρι, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση

  • Χρειαζόμαστε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας και ανακατεύουμε.
  • Σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Χοντροκόβουμε το δυόσμο και το προσθέτουμε στο μπολ.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύσμα από το λεμόνι, τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας, το τυρί κρέμα, το πιπέρι και το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.

Για την χορτόπιτα

  • Όταν η ζύμη έχει ξεκουραστεί με τη βοήθεια αρκετού αλευριού ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα περίπου στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 40 εκ. Δεν είναι απαραίτητο να είναι εντελώς κυκλικό…
  • Στρώνουμε το ένα φύλλο σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. αφήνοντας λίγο από το φύλλο να εξέχει από το ταψί.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο.
  • Κλείνουμε τις άκρες περιμετρικά με τα χέρια μας.
  • Αλείφουμε την πίτα μας πριν ψηθεί με τον κρόκο αυγού.
  • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά στην υψηλή σχάρα ώστε να ψηθεί η πίτα μας από κάτω.

 

Πηγή:  akispetretzikis.com