Η θαυματουργή Αγία Ζώνη της Παναγίας σε Καλαμαριά, Καλαμπάκα και Πάτρα

exofilo_agia_zoni

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με τις προβλεπόμενες τιμές αρχηγού Κράτους η πόλη της Καλαμαριάς υποδέχθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως, το μοναδικό Θεομητορικό Κειμήλιο που υπάρχει, την Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου που φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

2_93 3_69 4_51

Η θαυματουργή Ζώνη της Παναγίας θα μείνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς μέχρι την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.

1_76

Προηγούμενος σταθμός του Ιερού Κειμηλίου, που σπάνια βγαίνει από το Άγιο Όρος, ήταν η Καλαμπάκα, όπου πιστοί από  ολόκληρο το Νομό Τρικάλων και τη Θεσσαλία  είχαν την ευλογία να το προσκυνήσουν.

Η υποδοχή της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, που συνοδευόταν από τον Καθηγούμενό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ, έγινε κάτω από τα μοναστήρια των Μετεώρων στα Προπύλαια του Ιερού Ναού του Αγίου Βησσαρίωνα, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ και τους μητροπολίτες Λαρίσης κ. Ιγνάτιο, Ελασσόνος κ. Χαρίτων και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο, με τιμές αρχηγού κράτους .

Τιμές απέδωσε άγημα της ΣΜΥ Τρικάλων ενώ με την υποδοχή της παιάνιζε και η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμπάκας.

11_19 15_5

Στην υποδοχή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. κ. Κώστας Σκρέκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης, πολλοί αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

14_8

Μετά την υποδοχή ακολούθησε Δοξολογία και τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και Ιερά Αγρυπνία.

Εν τω μεταξύ, ξεπέρασαν τους εκατό χιλιάδες οι πιστοί που προσκύνησαν την Τιμία Ζώνη της Παναγίας, στην Πάτρα. Ο πολύτιμος αυτός θησαυρός της Ορθοδοξίας μετά από 87 χρόνια, ξαναβρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου παρέμεινε για έξι ημέρες.

1_74 3_67 6_31 2_91 1_75

Εν τω μεταξύ, ξεπέρασαν τους εκατό χιλιάδες οι πιστοί που προσκύνησαν την Τιμία Ζώνη της Παναγίας, στην Πάτρα. Ο πολύτιμος αυτός θησαυρός της Ορθοδοξίας μετά από 87 χρόνια, ξαναβρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου παρέμεινε για έξι ημέρες.

18_4

Άνθρωποι κάθε ηλικίας από πολύ νέα παιδιά μέχρι και ηλικιωμένους, ολόκληρες οικογένειες, αλλά και άτομα με αναπηρίες προσήλθαν και προσκύνησαν την Αγία Ζώνη της Παναγίας. Με αφετηρία το θρησκευτικό τους συναίσθημα ζήτησαν βοήθεια αντλώντας κουράγιο και δύναμη για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που βιώνουν καθημερινά.

17_4 16_4

Ιστορία της Αγίας  Ζώνης

Η Τιμία Ζώνη της Παναγίας μας, βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και είναι το μοναδικό κειμήλιο το οποίο σώζεται από την επίγεια ζωή Της.

Σύμφωνα με την ιερά παράδοση και ιστορία της Εκκλησίας μας η Υπεραγία Θεοτόκος τρεις ημέρες μετά την κοίμησή της, ανέστη και ανελήφθη στους ουρανούς. Κατά την διάρκεια της αναλήψεως της, έδωσε στον Απόστολο Θωμά την Τιμία της Ζώνη.

Ο Απόστολος Θωμάς μαζί με τους άλλους αποστόλους, αφού άνοιξαν τον τάφο δεν βρήκαν το σώμα της Θεοτόκου. Έτσι η Τιμία Ζώνη αποτελεί τεκμήριο για την Εκκλησία μας της αναστάσεως και αναλήψεως της Θεοτόκου με το σώμα στους ουρανούς .

Η Τιμία Ζώνη κατασκευάστηκε σύμφωνα με την παράδοση από την ίδια την παναγία με τρίχες καμήλας.

16_4 13_11

Η Αυτοκράτειρα Ζωή, σύζυγος του Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού, από ευγνωμοσύνη για θαυματουργή θεραπεία της, κέντησε τη Ζώνη με χρυσή κλωστή, όπως σώζεται σήμερα χωρισμένη όμως σε τρία τεμάχια. Αρχικά φυλασσόταν στα Ιεροσόλυμα και μετά στην Κωνσταντινούπολη, που τον 12ον αιώνα επί Μανουήλ Α’ Κομνηνού (1143 -1180) καθιερώθηκε και επίσημος εορτασμός της την 31η Αυγούστου. Εν τέλει ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης Στ’ Καντακουζηνός (1347-1355), ο οποίος έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη προς την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, όπως διαπιστώνεται από πολλές σχετικές μαρτυρίες, την δώρισε σ’ αυτή. Από τότε η Τιμία Ζώνη φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, σε ασημένια θήκη νεώτερης κατασκευής η οποία φέρει την παράσταση της Μονής. Στο κάτω δεξιό διάχωρο της παραστάσεως ο κατασκευαστής φιλοτέχνησε την μορφή του δωρητή Αυτοκράτορα Καντακουζηνού και επιγραφή η οποία αναφέρεται στην δωρεά του προς την Μονή.

Αναρίθμητα είναι τα θαύματα, τα οποία έγιναν ως σήμερα με την Τιμία Ζώνη. Η αξία της είναι ανεκτίμητη, διότι συνδέεται με την Παναγία. Αυτή έχει τη χάρη και σ’ αυτήν οφείλει τη θαυματουργική της δύναμη, που ποικιλότροπα μεταδίδει στους πιστούς.

Η Αγία Ζώνη διατηρεί τη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, διότι συνδέθηκε με το πρόσωπο και τη ζωή της και διότι οι άγιοι είναι πνευματοφόροι όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους όπως αναφέρεται σε πολλά κείμενα αλλά και μετά την κοίμησή τους.

Η Εκκλησία της αποδίδει τιμητική προσκύνηση, καθώς και στο Τίμιο Ξύλο του Σταυρού του Κυρίου. Η Αγία Ζώνη έχει την ιδιαίτερη χάρη να θεραπεύει τη στειρότητα των γυναικών και των καρκινοπαθών με κορδέλα η οποία έχει προηγουμένως ευλογηθεί επ’ αυτής και ακολούθως τη ζώνονται οι στείρες γυναίκες και οι ασθενείς σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί επωνύμως σε νεότερα βιβλία.

Ρεπορτάζ – Αποστολή Καλαμπάκα: Πέπη Οικονομάκη

 

Πηγή: briefingnews.gr