Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ζουν περισσότερο όσοι χρησιμοποιούν το facebook

29 Νοεμβρίου 2016

Ζουν περισσότερο όσοι χρησιμοποιούν το facebook

5819c8841dc524066c8b4d06Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα οι άνθρωποι που δέχονται πολλά αιτήματα φιλίας και είναι δημοφιλείς στο facebook έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι από την Καλιφόρνια γεννημένοι μεταξύ 1945 – 1989 δίνοντας στοιχεία για την υγεία τους αλλά και τη σχέση τους με το facebook. Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας έδειξε πως οι χρήστες του facebook έχουν 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν το κοινωνικό αυτό δίκτυο.

Το υψηλότερο όμως προσδόκιμο ζωής το έχουν οι χρήστες που έχουν πολλούς φίλους και δέχονται περισσότερα αιτήματα φιλίας, αρκεί αυτά να ανταποκρίνονται σε κοινωνικές σχέσεις και στην πραγματική ζωή. Αντίθετα, οι χρήστες που κάνουν πολλά αιτήματα φιλίας ή δέχονται πολλά likes, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη διάρκεια της ζωής τους. Στην ουσία, εκείνοι που ευνοούνται περισσότερο είναι οι άνθρωποι που γίνονται αγαπητοί και έχουν πραγματικές κοινωνικές σχέσεις εντός και εκτός του δικτύου.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι με περισσότερους φίλους online είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν, σε σχέση με όσους είναι αποσυνδεμένοι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ότι τα κοινωνικά μέσα έχουν αρνητική επίπτωση στην υγεία» αναφέρουν οι ερευνητές ανάμεσα στους οποίους και ο ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Γέιλ, Νικόλας Χρηστάκης.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, αυτό οφείλεται στο ότι δίκτυα όπως το Facebook συχνά συντηρούν και διευρύνουν τις διαπροσωπικές επαφές των ανθρώπων και στην πραγματική ζωή, όχι μόνο στον κυβερνοχώρο. Φυσικά, τα αποτελέσματα αυτά αφορούν ανθρώπους που κάνουν λογική χρήση του δικτύου και όχι αυτούς που αφιερώνουν ατελείωτες ώρες στον κυβερνοχώρο αμελώντας τις πραγματικές σχέσεις.

Πηγή:  yolife.gr