Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Γραφείο φιλικό στο περιβάλλον

5 Δεκεμβρίου 2016

Γραφείο φιλικό στο περιβάλλον

recycle-officeTο να εφαρµόσουµε και να υιοθετήσουµε κάποιες απλές καθηµερινές οικολογικές συνήθειες στον εργασιακό µας χώρο δεν είναι δύσκολο. Αντιθέτως, αυτές οι πρακτικές, που δεν µας κοστίζουν τίποτα ούτε σε κόπο αλλά ούτε και σε χρόνο, συµβάλλουν σηµαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια στην ποιότητα της ζωή µας. Το WWF Ελλάς µάς δίνει χρήσιµες συµβουλές για να αλλάξουµε συνήθειες στη δουλειά προς όφελος όλων.

Βγάλε φωτοτυπίες διπλής όψης, ανακύκλωσε τις άχρηστες εκτυπώσεις, κλείσε τον υπολογιστή σου. Το να υιοθετήσεις απλές οικολογικές συνήθειες στο χώρο εργασίας είναι σπουδαία υπόθεση.

Τι µπορείτε να κάνετε

1. Προσπαθήστε να πείσετε την επιχείρηση στην οποία εργάζεστε ή τον εργοδότη σας να ξεκινήσει προγράµµατα ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού, αλουµινίου και συσκευασιών τοποθετώντας ειδικούς κάδους σε εµφανή και λειτουργικά σηµεία, όπως για παράδειγµα δίπλα στους αυτόµατους πωλητές αναψυκτικών ή τα φωτοτυπικά µηχανήµατα.
2. Συγκεντρώνετε τακτικά σε ένα κουτί δίπλα στο γραφείο σας όλα τα άχρηστα χαρτιά, τα οποία στη συνέχεια θα µεταφέρετε στον ειδικό κάδο. Ενθαρρύνετε τους συναδέλφους σας να κάνουν το ίδιο.
3. Ελάτε σε επαφή µε το δήµο της περιοχής που βρίσκεται η εταιρεία σας και ενηµερωθείτε για τα προγράµµατα ανακύκλωσης, τα οποία µπορείτε να εκµεταλλευτείτε ως επιχείρηση.
4. Εφαρµόστε, όπου αυτό είναι εφικτό, το σύστηµα φωτοτυπιών διπλής όψης ή επαναχρησιµοποίησης χαρτιού και συστήστε στους συναδέλφους σας να κάνουν το ίδιο. Θα σας εξασφαλίσει την εξοικονόµηση χιλιάδων σελίδων. Ακόµη καλύτερα, προτείνετε µια ενιαία πολιτική εκτύπωσης για όλη την εταιρεία.
5. Αντικαταστήστε µε γυάλινα ή χάρτινα τα πλαστικά ποτήρια µιας χρήσης που τυχόν χρησιµοποιούνται στη δουλειά.
6. Εξοικονοµήστε νερό εγκαθιστώντας αεροµείκτες µειωµένης ροής, όπως στο σπίτι.
7. Αντικαταστήστε τους συµβατικούς λαµπτήρες µε λαµπτήρες εξοικονόµησης ενέργειας.
8. Φεύγοντας από τη δουλειά, βεβαιωθείτε πως έχετε σβήσει τα φώτα καθώς και τον υπολογιστή σας και τις λοιπές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. την καφετιέρα) από το διακόπτη, προσέχοντας να µην τα αφήσετε σε κατάσταση αναµονής.

Πηγή: flowmagazine.gr