Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ο Ιάπωνας επιχειρηματίας που ανέλαβε να μαζέψει τα διαστημικά σκουπίδια

8 Δεκεμβρίου 2016

Ο Ιάπωνας επιχειρηματίας που ανέλαβε να μαζέψει τα διαστημικά σκουπίδια

newego_large_t_420_55030386_type13145ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ

Εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα εκατομμύρια διαστημικά σκουπίδια βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε βαθμό που οι επιστήμονες προειδοποιούν για αυξανόμενο κίνδυνο συγκρούσεων με δορυφόρους και επανδρωμένα διαστημικά σκάφη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεκάδες εκατομμύρια σκουπίδια μικρού μεγέθους βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας

Απάντηση στο δυσεπίλυτο αυτό πρόβλημα υπόσχεται να δώσει ο Ιάπωνας επιχειρηματίας Μιτσονόμπου Οκάντα, που φιλοδοξεί να φτιάξει το πρώτο διαστημικό απορριμματοφόρο κάνοντας ασφαλέστερη την εξερεύνηση του Διαστήματος.
Η εταιρεία του Astroscale θα αναλάβει την άδοξη δουλειά της συλλογής σκουπιδιών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα διαστημικά ταξίδια. Το δύσκολο αυτό project περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την εκτόξευση του δορυφόρου IDEA OSG 1 πάνω σε έναν ρωσικό πύραυλο το 2017. Ο δορυφόρος θα φέρει πάνελ τα οποία θα μετρήσουν τον αριθμό των προσκρούσεων σκουπιδιών με μέγεθος ακόμα και κάτω του ενός χιλιοστόμετρου και τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του πρώτου αναλυτικού χάρτη της πυκνότητας των διαστημικών σκουπιδιών σε διάφορες περιοχές. Στη συνέχεια ο χάρτης αυτός θα μπορεί να αγοραστεί από διαστημικές υπηρεσίες, όπως αναφέρει ο Οκάντα.
Η δεύτερη φάση είναι προγραμματισμένη για το 2018. Τότε η Astroscale σχεδιάζει την εκτόξευση ενός διαστημικού σκάφους, του ELSA 1, το οποίο θα φέρει αισθητήρες και πηδάλια, για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση των σκουπιδιών. Για τη συλλογή των σκουπιδιών η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει μια πολύ απλή ιδέα: μια… κόλλα, την οποία έχει αναπτύξει σε συνεργασία με μια ιαπωνική χημική εταιρεία. Με μία επιφάνειά του καλυμμένη με τη hi-tech κόλλα το διαστημικό σκάφος θα πέφτει πάνω σε ένα σκουπίδι για να κολλήσει πάνω του και στη συνέχεια θα το μεταφέρει εκτός τροχιάς. Κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα θα καίγονται και το ELSA 1 και τα σκουπίδια.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Πηγή:  ethnos.gr