Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κορωνησίας

9 Δεκεμβρίου 2016

Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κορωνησίας

i-m-geniseostheotokoukoronisiasΣτη μέση της όμορφης Κορωνησίας, μέσα στην αγκαλιά του Αμβρακικού, πάνω σε λοφίσκο, δεσπόζει ο μικρός ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου, απομεινάρι παλαιού και ακμαίου μοναστηριού. Είναι ένας από τους παλαιότερους βυζαντινούς ναούς της ευρύτερης περιοχής και χρονολογείται γύρω στον 7° αί., ή κατ’ άλλους στο τέλος του 10ου αί. Κατά τον 15° και 16° αί. είχε πολλούς μοναχούς. Κατά καιρούς γνώρισε πολλές μετασκευές. Ο σημερινός ναός ανήκει στον σπάνιο τύπο του σταυροειδούς ημιεγγεγραμμένου με τρούλλο, με σημαντικές αποκλίσεις. Ο κυρίως ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη με δύο σειρές από ανομοιόμορφες και ανισοϋψείς κολώνες, ολόκληρος δε καλύπτεται με θόλους. Είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες του 17ου αί. που ακολουθούν την τεχνική της Κρητικής σχολής. Το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο έγινε στα μέσα του 19ου αί. και φέρει πλήθος ολόγλυπτων ανθικών και ζωικών διακοσμήσεων.

Σε απόσταση λίγων μέτρων ανατολικά του ναού βρίσκεται το μικρό παρεκκλήσι του Οσίου Ονουφρίου. Πρόκειται για πολύ μικρή θολωτή βασιλική. Τιμάται στή μνήμη του οσίου μοναχού Ονουφρίου που ασκήτεψε εκεί ως την κοίμησή του (το 1780) και ενταφιάστηκε στο εσωτερικό του ναΐσκου. Εσωτερικά το εκκλησάκι είναι κατάμεστο από τοιχογραφίες που πιθανότατα έγιναν τον 17° αί., συγχρόνως δηλ. με τήν ιστόρηση του κεντρικού ναού της Παναγίας.

Πηγή: Ημερολόγιον 2014, Αφιέρωμα στις παλαιές ιερές μονές της Μητροπόλεώς μας, Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Πρέβεζα 2014.