Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Άγνωστα στοιχεία για την αρχαία κοινότητα της Κύπρου· στη θέση Πολιτικό-Τρουλλιά

9 Δεκεμβρίου 2016

Άγνωστα στοιχεία για την αρχαία κοινότητα της Κύπρου· στη θέση Πολιτικό-Τρουλλιά

arxaia

Πολλά στοιχεία για την αρχαία κοινότητα στη θέση Πολιτικό-Τρουλλιά, που υπήρξε η πρόγονος κοινότητα της αρχαίας Ταμασσού, αποκάλυψε η ανασκαφική έρευνα που συνεχίστηκε το 2016 από το University of West Carolina Charlotte των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, εντοπίστηκαν συγκεντρώσεις προϊστορικής κεραμικής και λειασμένα εργαλεία στις βαθμιδωτές πλαγιές των γύρω λόφων. Αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα της Εποχής του Χαλκού φανερώνουν την καλλιέργεια της ελιάς, του σύκου και του σταφυλιού, ενώ η βλάστηση περιελάμβανε και πεύκα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τοπίο στην αρχαιότητα πρέπει να ήταν πιο δασώδες σε σχέση με το σημερινό.

Επίσης, βρέθηκαν λειασμένες πέτρες (τριβεία), που συνδέονται με οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες στις εσωτερικές αυλές των κτιρίων του οικισμού και οι οποίες περιελάμβαναν και συμπόσια στα οποία καταναλωνόταν κρέας ελαφιού.

Τα αποτελέσματα των ερευνών παρέχουν άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για τις γεωργικές και μεταλλευτικές κοινότητες, οι οποίες συνέβαλαν στη μετέπειτα αστικοποίηση του νησιού, προστίθεται.

Η θέση Πολιτικό-Τρουλλιά βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Ηρακλειδίου, στους πλούσιους σε χαλκό πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους. Οι ανασκαφές διεξήχθησαν υπό τη διεύθυνση των Δρ. Steven Falconer και Δρ. Patricia Fall.

Πηγή: ikypros.com