Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ουρά φτερωτού δεινοσαύρου διατηρήθηκε μέσα σε κεχριμπάρι για 99 εκατομμύρια χρόνια!

14 Δεκεμβρίου 2016

Ουρά φτερωτού δεινοσαύρου διατηρήθηκε μέσα σε κεχριμπάρι για 99 εκατομμύρια χρόνια!

216254g-dinodyoΤο Fringe είναι εδώ! Στη δημοφιλή αμερικανική σειρά επιστημονικής φαντασίας οι ήρωες της είχαν διατηρηθεί για παρά πολλά χρόνια αγέραστοι – εγκλωβισμένοι μέσα σε κεχριμπάρι. Το ίδιο συνέβη και στη φτερωτή ουρά ενός νεαρού δεινοσαύρου αυτή τη φορά στην πραγματικότητα! Διατηρήθηκε σε τέλεια κατάσταση για 99 εκατομμύρια χρόνια.

Το δεινοσαυράκι παγιδεύτηκε στο ρετσίνι ενός δέντρου. Φυσικά δεν επιβίωσε όπως οι πρωταγωνιστές της σειράς. Η ατυχία του αυτή όμως δίνει σήμερα στους επιστήμονες τη μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν τους δεινόσαυρους με φτερά που άκμασαν την κρητιδική περίοδο.

Ένα κομμάτι ήλεκτρου – απολιθωμένης ρυτίνης – που ανακάλυψε τυχαία ένας Κινέζος ερευνητής σε αγορά στην πόλη Μιτκίνα στο Μιανμάρ πέρσι περιέκλειε 36 χιλιοστά της ουράς του δεινοσαύρου, με ορατά τα κόκαλα, τη σάρκα, το δέρμα και τα φτερά.

Ο δεινόσαυρος ήταν μικρότερος από 15 εκατοστά, δηλαδή περίπου όσο ένα σπουργίτι σε μήκος!

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η ουρά ανήκει σε έναν τύπο δίποδου δεινοσαύρου που έμοιαζε με πουλί και που ανήκει στην κατηγορία maniraptora, μία από αρκετές κατηγορίες δεινοσαύρων με φτερά.

Τα πουλιά εμφανίστηκαν στη Γη πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια, κατά την ιουράσια γεωλογική περίοδο, και εξελίχθηκαν από μικρούς, φτερωτούς δεινόσαυρους.

216254g-dinotria

Πηγή:  tvxs.gr