Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η καλή αναπνοή «φρεσκάρει» τον εγκέφαλο

29 Δεκεμβρίου 2016

Η καλή αναπνοή «φρεσκάρει» τον εγκέφαλο

newego_large_t_1101_55054518_type13145ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η καλή αναπνοή ιδίως από τη μύτη «φρεσκάρει» τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη μνήμη,σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η εισπνοή -περισσότερο από τηνεκπνοή- ενεργοποιεί την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την μνήμη αλλά και την ψυχικήδιάθεση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας Κριστίνα Ζελάνο τηςΙατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, που έκαναν τη σχετικήδημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience», μελέτησαν 60εθελοντές, που κλήθηκαν να δουν σε εικόνες πρόσωπα με διάφορες εκφράσεις (έκπληξη,φόβο κ.ά.).
Το πείραμα έδειξε ότι, όταν αργότερα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν τηνέκφραση των προσώπων που είχαν δει, την καλύτερη μνήμη είχαν εκείνοι που εισέπνεανβαθιά, όταν είχαν δει αρχικά τις εικόνες. Κάποιος αναγνώριζε σωστά ένα πρόσωπο δύοδευτερόλεπτα πιο γρήγορα κατά μέσο όρο, όταν το είχε δει τη στιγμή της εισπνοής, σεσχέση με τη στιγμή της εκπνοής.
«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει δραματική διαφορά στην εγκεφαλικήδραστηριότητα στη διάρκεια της εισπνοής από ό,τι στη διάρκεια της εκπνοής. Ότανεισπνέετε, ενεργοποιείτε τους νευρώνες στον οσφρητικό φλοιό, στην αμυγδαλή και στονιππόκαμπο, που όλα βρίσκονται στο μεταιχμιακό σύστημα», δήλωσε η κ. Ζελάνο, σύμφωναμε τη βρετανική «Τέλεγκραφ».
Με άλλα λόγια, αν πασχίζετε να θυμηθείτε κάτι, πάρτε μια βαθιά εισπνοή. Μπορεί ναβοηθήσει.

Πηγή: ethnos.gr