Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μαύρα τρίγωνα ανάμεσα στα δόντια μας

23 Ιανουαρίου 2017

Μαύρα τρίγωνα ανάμεσα στα δόντια μας

b4«Μαύρα τρίγωνα» είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τα μαύρα κενά που έχουμε  ανάμεσα στα δόντια μας στην παρυφή των ούλων. Αυτά τα αντιαισθητικά κενά μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τα μαύρα τρίγωνα:

1. Σχήμα δοντιού: Τα δόντια εκ κατασκευής έχουν διαφορετικό σχήμα και μέγεθος από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορούν να είναι στρογγυλά, ορθογώνια, τριγωνικά ή ωοειδή. Όταν τα δόντια είναι πολύ τριγωνικά, αγγίζουν το ένα τον άλλο στο κοπτικό άκρο, αλλά όχι κοντά στα ούλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγαλύτερου από το κανονικό, τριγωνικού χώρου μεταξύ των δοντιών.

2. Ούλα που υποχωρούν: Τα ούλα μας υποχωρούν είτε λόγω γήρατος ή λόγω περιοδοντικής ασθένειας(περιοδοντίτιδας). Η υποχώρηση αυτή (υφίζηση) οδηγεί στη δημιουργία μεγάλων μαύρων κενών ανάμεσα στα δόντια. Στην περίπτωση της περιοδοντίτιδας, θα πρέπει να γίνει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, διότι όσο πιο προχωρημένη είναι τόσο μεγαλύτερα μαύρα κενά θα δημιουργηθούν και τόσο πιο αντιαισθητικά θα είναι.

Η λύση για τα μαύρα τρίγωνα:

Τα μαύρα τρίγωνα μπορεί να εξαλειφθούν μόνιμα, απλά και άνετα, με τη διόρθωση του σχήματος των δοντιών. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό, όπως με όψεις και θήκες. Παρόλα αυτά, ο πιο συντηρητικός τρόπος, ο οποίος απαιτεί τη μικρότερη παρέμβαση στα δόντια είναι το συμπλήρωμα των κενών με σύνθετη ρητίνη (λευκό υλικό σφραγίσματος). Απλά γεμίζουμε τους χώρους με ρητίνη η οποία συγκολλείται επάνω στα δόντια, διορθώνοντας το σχήμα των δοντιών χαμηλά στα ούλα, βελτιώνοντας έτσι δραματικά το χαμόγελό σας.

Συμβουλή: Αφιερώστε λίγο χρόνο για μια εξέταση με τον περιοδοντολόγο σας, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση του προβλήματος και να σας κατευθύνει στην κατάλληλη λύση για την περίπτωσή σας.

Πηγή: smile-on.gr