Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ο καταστροφικότερος σεισμός της Κύπρου το 1953 και το τσουνάμι που έπληξε την Πάφο- Δεκάδες νεκροί, τραυματίες και άστεγοι από τον Εγκέλαδο (ΒΙΝΤΕΟ)

24 Ιανουαρίου 2017

Ο καταστροφικότερος σεισμός της Κύπρου το 1953 και το τσουνάμι που έπληξε την Πάφο- Δεκάδες νεκροί, τραυματίες και άστεγοι από τον Εγκέλαδο (ΒΙΝΤΕΟ)

seism_4ΒΙΝΤΕΟ: Όλο το χρονικό του καταστροφικότερου σεισμού της Κύπρου το 1953 και το τσουνάμι που έπληξε την Πάφο- Δεκάδες νεκροί, τραυματίες και άστεγοι από το χτύπημα του Εγκέλαδου

Του Αντρέα Πολυκάρπου

Το 1953 σημειώθηκε στην Πάφο ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έπληξαν τη χώρα μας εν γένει.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1953 η σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κύπρο γύρω στις 6 το πρωί στοίχισε τη ζωή σε 40 ανθρώπους στην Επαρχία Πάφου ενώ προκάλεσε και τον τραυματισμό 100 ακόμα ανθρώπων.

Παράλληλα, πάνω από τέσσερις  χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους τόσο από το σεισμό όσο και από τις μετέπειτα μετασεισμικές δονήσεις.  Συγκεκριμένα καταστράφηκαν 1,600 σπίτια ενώ χιλιάδες άλλα καθώς και δημόσια κτήρια έπαθαν σοβαρές ζημιές.

Οικονομική βοήθεια

Οι ζημιές ανήλθαν σε τεράστια- για την εποχή- ποσά και καταβλήθηκε μεγάλη οικονομική βοήθεια τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, όλες οι υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου απέστειλαν χρηματικά ποσά και υλική βοήθεια προς τους παθόντες.

seism_2

 

Καταστροφές και ερείπια

Οι πρώτες αναφορές γύρω από το σεισμό της 10ης Σεπτεμβρίου 1953 ανέφεραν ότι στα χωριά Στρουμπί, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα και Κιδάσι είχαν κατεδαφιστεί όλα σχεδόν τα σπίτια. Ενώ πολλές άλλες περιοχές και χωριά της Πάφου πλήγησαν ανεπανόρθωτα με αποκορύφωμα τις καταστροφές αρχαιολογικών μνημείων και εκκλησιών.

seism

 

Τσουνάμι

Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Τμληματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου, λόγω του σεισμού προκλήθηκε μικρό τσουνάμι στις ακτές της πάφου.

To βίντεο πάρθηκε από το British Pathe*

Πηγή:  offsite.com.cy