Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Στα 6 Gbps το ρεκόρ ασύρματης μετάδοσης δεδομένων

15 Φεβρουαρίου 2017

Στα 6 Gbps το ρεκόρ ασύρματης μετάδοσης δεδομένων

6-gbpsΝέα standards θέτει το πρόσφατο ρεκόρ που σημειώθηκε στην ασύρματη μετάδοση δεδομένων και έχει φτάσει πλέον τα 6 Gbps. 

H ταχύτητα ασύρματης μετάδοσης των 6 Gbps επιτεύχθηκε στη Γερμανία, στο πλαίσιο ενός δοκιμαστικού project με το όνομα ACCESS, της Advanced Ε Band Satellite Link Studies και πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε 10 δευτερόλεπτα μπορούν να μεταδοθούν όλα τα περιεχόμενα ενός συμβατικού DVD.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάδοση αυτή έγινε σε μια απόσταση 37 χιλιομέτρων, στοιχείο που έχει και αυτό τη σημασία του. Για την επίδοση αυτή χρησιμοποιήθηκε το φάσμα 71-76 GHz, το οποίο έχει μήκος κύματος χιλιοστού, προκειμένου να μπορούν να μεταφερθούν μέσω αυτού μεγάλες ποσότητες δεδομένων.

Τα κυκλώματα των αναμεταδοτών και των δεκτών για την μετάδοση αυτή των 6 Gbps χρησιμοποιούν τεχνολογία MMIC, με το Fraunhofer Institute να εμπλέκεται στη δημιουργία τους. Το σήμα του πομπού ενισχύεται στο 1 Watt και έπειτα ταξιδεύει μέσω αναμεταδοτών ειδικής τεχνολογίας.

Η ομάδα που έχει αναπτύξει αυτή τη διάταξη εκτιμά ότι θα μπορέσει να προσφέρει μία εναλλακτική στην οπτική ίνα για πιο απομακρυσμένες περιοχές εκτός αστικού ιστού. Με την τεχνολογία αυτή θα μπορούσαν να προσφερθούν έως και 250 συνδέσεις στο Internet σε ταχύτητα 24 Mbps η κάθε μια, ή μία ταχύτατη σύνδεση των 6 Gbps, όπως αυτή που παρουσιάστηκε σε μορφή επίδειξης.

Πηγή: pestaola.gr