Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τι είναι οι μυστηριώδεις λάμψεις στον ουρανό που φωτογραφίζουν οι πιλότοι (Βίντεο)

20 Φεβρουαρίου 2017

Τι είναι οι μυστηριώδεις λάμψεις στον ουρανό που φωτογραφίζουν οι πιλότοι (Βίντεο)

lampseisΤο παράξενο φαινόμενο με τις μπλε λάμψεις που εμφανίζονται πάνω από την επιφάνεια της Γης, έχει συχνά αναφερθεί από τους πιλότους. Ο αστροναύτης της ESA Andreas Mogensen το 2015 κατέγραψε πλάνα της καταιγίδας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Επιστήμονες στο Εθνικό Διαστημικό Ινστιτούτο της Δανίας έχουν δημοσιεύσει ένα έγγραφο στο Geophysical Research Letters, επιβεβαιώνει ότι περίπου 18 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, εμφανίζονται μπλε λάμψεις που εκτείνονται πάνω από 1 χιλιόμετρο. Επίσης ένας ιδιαίτερος στρόβιλος εμφανίζεται σε ύψος 40 χιλιομέτρων. Ο Morgensen κατέγραψε το φαινόμενο στον κόλπο της Βεγγάλης στον Ινδικό Ωκεανό.

«Δεν καταγράφεις σε φιλμ κάθε μέρα ένα νέο καιρικό φαινόμενο, οπότε είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα» δήλωσε ο Mogensen. «Αλλά είμαι ακόμη περισσότερο ευχαριστημένος, που οι ερευνητές θα είναι σε θέση να ερευνήσουν αυτές τις ενδιαφέρουσες καταιγίδες με περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα».

Ο Mogensen αναφέρθηκε επίσης σε ένα νέο πείραμα που θα λάβει χώρα στη μονάδα Columbus στον ISS το τρέχον έτος, το οποίο ονομάζεται Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM). Σκοπός του, να ερευνήσει για αυτά τα λεγόμενα «παροδικά φωτεινά γεγονότα» (TLEs) και να εντοπίσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πώς ακριβώς αυτές οι λάμψεις σχηματίζονται δεν έχει αποσαφηνιστεί. Συνδέονται με ένα παρόμοιο φαινόμενο που αποκαλείται «κόκκινα ξωτικά», και προκαλείται από μια καταιγίδα που εκτονώνεται στο διάστημα και όχι στο έδαφος.

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς έχει προέλθει από δορυφόρους, οι οποίοι μάλλον έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο φαινόμενο. Η μελέτη από τον ISS, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα αυτό το παράξενο ατμοσφαιρικό φαινόμενο να κατανοηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια στο μέλλον.

Πηγή: E-Radio.com.cy