Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πώς τραγουδούν οι πίνακες ζωγραφικής;

25 Φεβρουαρίου 2017

Πώς τραγουδούν οι πίνακες ζωγραφικής;

main_VISUAL_MOYSIKHEIKASTIKA_1200x1000-1Μία ευφάνταστη μουσικό-εικαστική δράση δημιουργεί νέες συνθέσεις μουσικών έργων που εμπνέονται από έργα ζωγραφικής.

Η σχέση ανάμεσα στις δύο τέχνες, τη μουσική και τη ζωγραφική, είναι αρκετά μακρόχρονη και αναγνωρισμένη. Μερικά από τα πιο προοδευτικά έργα ζωγραφικής, άλλωστε έχουν εμπνευστεί από τη μουσική και αντίστροφα: η αφηρημένη ζωγραφική του Καντίνσκι έχει αποτίσει φόρο τιμής στη μουσική, οι μέθοδοι ζωγραφικής του Πωλ Κλέε, αλλά και ο συνθέτης Ντεμπισί εμπνεόταν από τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους και ο Λιστ από τον Μικελάντζελο.

Μία ευφάνταστη μουσικό-εικαστική συνεργασία έρχεται σήμερα να εξελίξει τη σχέση αυτή και να γεννήσει νέα μουσικά έργα. Η δράση «Τρεις συνθέτες σε μια έκθεση» αναθέτει τη δημιουργία νέου έργου συμφωνικής μουσικής και προσκαλεί τρεις διακεκριμένους συνθέτες να συναντηθούν μουσικά με εικαστικά έργα και ειδικότερα με έργα ζωγραφικής. Οι συνθέτες ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν τους πίνακες που επιθυμούν και να προσεγγίσουν μέσα από το ύφος τους τη φόρμα, το χρώμα, τις τεχνικές και το περιεχόμενο των έργων.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής ορχήστρας Μιχάλης Οικονόμου συνθέτει το έργο «Ελεγείες στα Οράματα Επτά Αγγέλων ΙΙΙ»  εμπνεόμενος από τον Βρετανό ζωγράφο του Ρομαντισμού John Martin και τον πίνακα «Η μεγάλη μέρα της οργής Του».
Ο συνθέτης Τάσος Ρωσόπουλος εμπνέεται από το έργο του Γιώργου Ρόρρη «Η επίσκεψη» και θα παρουσιάσει το ομώνυμο μουσικό έργο του, ενώ ο συνθέτης και εμπνευστής του όλου εγχειρήματοςΔημήτρης Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει ένα συμφωνικό έργο, όπου κάθε μέρος του θα αντιστοιχεί και σε διαφορετικό ζωγραφικό πίνακα.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου υπογράφουν ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Ραλλού

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

18 Μαρτίου 2017
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ – ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210 900 5 800
Website: http://www.sgt.gr/gre
στις 20:30. Κεντρική Σκηνή. Κανονικό: 7 – 15 – 18 – 25 €, Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 6 – 12 – 14 – 20 €, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 5 – 11 – 13 – 18 €, ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 € | Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €.

 

Πηγή:  tospirto.net