Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η κακή καρδιακή υγεία ίσως προδιαθέτει σε άνοια μετέπειτα

26 Φεβρουαρίου 2017

Η κακή καρδιακή υγεία ίσως προδιαθέτει σε άνοια μετέπειτα

8E5E37A31520D101FD1B55DA469C67CDΕιδικά κατά τη μέση ηλικία

Χιούστον, Τέξας
Οι μεσήλικες άνδρες και γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου ενδεχομένως να διατρέχουν και υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας μετέπειτα στη ζωή τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο στο Χιούστον του Τέξας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 15.700 άτομα και των δύο φύλων που είχαν πάρει μέρος σε μελέτη που ξεκίνησε το 1987 σε τέσσερις κοινότητες των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο κίνδυνος άνοιας αυξήθηκε ως αναμενόταν. Αλλά τα άτομα που είχαν κίνδυνο καρδιακής νόσου αρχικά, όταν ήταν δηλαδή 45-64 ετών, είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Πάνω από 1.500 άτομα εκδήλωσαν τελικά άνοια κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ο κίνδυνος ήταν 41% υψηλότερος στους μεσήλικες καπνιστές, 39% μεγαλύτερος σε άτομα με υπέρταση (140/90 mm Hg ή και περισσότερο) και 31% αυξημένος σε άτομα με οριακά υψηλή αρτηριακή πίεση (μεταξύ 120/80 mm Hg και 139/89 mm Hg).

Ωστόσο, ο διαβήτης στους μεσήλικες σχετίστηκε με τον υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, κατά 77%, συγκριτικά με όσους δεν έπασχαν από διαβήτη.

«Παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης ενισχύουν την πιθανότητα άνοιας εξίσου με την γενετική επιρρέπεια για εκδήλωση νόσου Αλτσχάιμερ. Αλλά οι περισσότεροι εκ των παραγόντων αυτών είναι τροποποιήσιμοι. Και είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου τουλάχιστον στους μεσήλικες, αν όχι σε νεότερα άτομα», εξήγησε η Δρ Ρεμπέκα Γκοτεσμαν, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» της Βαλτιμόρης παρουσιάζοντας τη μελέτη.

Μαίρη Μπιμπή
Πηγή:health.in.gr