Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τα ταξίδια στο διάστημα αλλάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο

1 Μαρτίου 2017

Τα ταξίδια στο διάστημα αλλάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο

space-selfie-brainΤο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε μία μελέτη του έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος των αστροναυτών μπορεί να υποστεί αλλαγές από τα ταξίδια στο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών, το σχήμα των εγκεφάλων των αστροναυτών φαίνεται να αλλάζει από τα ταξίδια στο διάστημα, ένα βασικό στοιχείο που απασχολεί όσους ασχολούνται με τη διαστημική ιατρική. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ταξίδια στο διάστημα μπορούν να κάνουν τους εγκεφάλους των αστροναυτών να συμπιέζονται ή να επεκτείνονται ανάλογα με το χρόνο που περνούν στο διάστημα.

Η μελέτη αυτή, σύμφωνα με το Slashgear, θεωρείται ότι είναι η πρώτη του είδους της, καθώς λαμβάνει υπόψη της όχι απλώς και μόνο τις συνέπειες που μπορούν να έχουν τα ταξίδια στο διάστημα στον άνθρωπο, αλλά συγκεκριμένα στις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει το αφιλόξενο διαστημικό περιβάλλον στη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Για τους σκοπούς της μελέτης, μελετήθηκαν τα εγκεφαλογραφήματα των αστροναυτών που πέρασαν δύο εβδομάδες στο διάστημα σε σχέση με εκείνους που πέρασαν έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η κίνηση σε ένα περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας θεωρείται ότι είναι ένας από τους παράγοντες που επιφέρουν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου σε όσους περνούν αρκετό χρόνο στο διάστημα. Στο μέλλον αναμένονται νέες μελέτες για τις επιπτώσεις στον γνωσιακό τομέα και εκείνον της πνευματικής απόδοσης από τα ταξίδια στο διάστημα.

Πηγή: pestaola.gr