Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Αρτηριακή πίεση στην εφηβεία: Για ποιες παθήσεις αποτελεί δείκτη πρόγνωσης

14 Μαρτίου 2017

Αρτηριακή πίεση στην εφηβεία: Για ποιες παθήσεις αποτελεί δείκτη πρόγνωσης

bigstock-Doctor-taking-a-young-patient--32303492

Η άνω του φυσιολογικού αρτηριακή πίεση στην εφηβεία αποτελεί προάγγελο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων στην ενήλικη ζωή.

Ομάδα Ολλανδών επιστημόνων αξιολόγηση με τη χρήση υπερήχων το πάχος του τοιχώματος των καρωτίδων στην περιοχή του λαιμού 750 εφήβων.

Το σύνολο των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν υποβληθεί τουλάχιστον μία φορά σε καταμέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης, κατά μέσο όρο σε ηλικία 13 ετών.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι η συστολική πίεση συσχετιζόταν άμεσα με το πάχος του τοιχώματος των καρωτίδων. Όσο πιο υψηλή ήταν η συστολική πίεση τόσο μεγαλύτερο ήταν το πάχος των αγγείων.

Blood clot risk and clot or thrombosis medical illustration symbol as a group of human blood cells clumped together by sticky platelets and fibrin creating a blockage in an artery or vein leading to the heart.

Η αύξηση του πάχους του τοιχώματος των καρωτίδων σχετίζεται με την γενικότερη κατάσταση των αγγείων και σε άλλες περιοχές του σώματος και αποτελεί προάγγελο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ο εν λόγω συσχετισμός παρέμεινε και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία και ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Η αύξηση του πάχους του τοιχώματος αποδίδεται στην αθηροσκλήρυνση, γεγονός που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδεικνύει πως όσο παχύτερες ήταν οι καρωτίδες των συμμετεχόντων τόσο πιο ενισχυμένο ήταν το ενδεχόμενο προσβολής και άλλων αγγείων όπως των στεφανιαίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση του κινδύνου πρόκλησης αθηροσκλήρυνσης έχει τις ρίζες της στην εφηβική ηλικία.

Πηγή: onmed.gr