Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Αίγυπτος: Στο φως έξι μούμιες και περισσότερα από χίλια αγαλματίδια

19 Απριλίου 2017

Αίγυπτος: Στο φως έξι μούμιες και περισσότερα από χίλια αγαλματίδια

aiguptos-sto-fos-eksi-moumies-kai-xiliades-agalmatidia

Σπουδαία ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στη νότια Αίγυπτο, αφού η έρευνά τους έφερε στο φως έξι μούμιες, ξύλινες σαρκοφάγους σε ζωηρά χρώματα και περισσότερα από χίλια ταφικά  αγαλματίδια, σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Αρχαιοτήτων.

aiguptos-sto-fos-eksi-moumies-kai-xiliades-agalmatidia (1)
Τα ευρήματα εντόπισε η αρχαιολογική σκαπάνη σε τάφο της φαραωνικής εποχής, κοντά στην πόλη Λούξορ (Luxor ) στην Κοιλάδα των Βασιλέων, ο οποίος πιθανότητα ανήκε στον Ουσερχάτ, έναν εισαγγελέα της 18ης δυναστείας (1550-1295 π. Χ.), που έφερε τον τίτλο του «δικαστή της πόλης».  Ο τάφος είχε χρησιμοποιηθεί εκ νέου μερικούς αιώνες αργότερα επί της 21ης δυναστείας, για να τοποθετηθούν εκεί μούμιες.

 aiguptos-sto-fos-eksi-moumies-kai-xiliades-agalmatidia (2)

«Ήταν έκπληξη που ανακαλύφθηκαν τόσα ευρήματα στο εσωτερικό του τάφου -σκεύη από άργιλο που φέρουν το όνομα του ιδιοκτήτη του τάφου, σαρκοφάγοι και μούμιες, καθώς και περισσότερα από χίλια μικρά αγαλματίδια τα οποία τοποθετούνταν μέσα στους τάφους», ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Khaled el-Enany κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης που οργανώθηκε για τους δημοσιογράφους. «Ήταν σημαντική ανακάλυψη, η οποία δεν έχει ακόμα τελειώσει», πρόσθεσε.

aiguptos-sto-fos-eksi-moumies-kai-xiliades-agalmatidia (3)

«Υπάρχουν έξι μούμιες, αλλά και άλλα ευρήματα που δείχνουν ότι μπορεί μελλοντικά να έχουμε περισσότερα», δήλωσε η Nevine El-Aref, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Πηγή: naftemporiki.gr