Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Tα 16 σημάδια που σημαίνουν απόλυση

28 Απριλίου 2017

Tα 16 σημάδια που σημαίνουν απόλυση

7db2c1bc6b30bd197a5e2ebb0980d6ae_LΟι περισσότεροι άνθρωποι δέχονται με έκπληξη την απόλυσή τους, όταν κάποιοι άλλοι δεν ξαφνιάζονται καθόλου.

«Όμως, όποιος έχει βρεθεί στην δύσκολη θέση του απολυμένου, πάντα, αν γυρίσει τον χρόνο πίσω και “δει” τα σημάδια, θα καταλάβει ότι τα δείγματα υπήρχαν, απλά αυτός δεν τους έδινε σημασία», σύμφωνα με τον συγγραφέα του “50 Plus!: Critical Career Decisions for the Rest of Your Life”, Robert Dilenschneider.

Η Lynn Taylor, ειδική στα εργασιακά και συγγραφέας του “Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job”, τονίζει πως κάθε επαγγελματίας πρέπει να έχει το ένα μάτι στραμμένο σε πιθανά τέτοια σημάδια, που δείχνουν ότι κινδυνεύει η θέση του. Μάλιστα αν καταφέρει να δει τα σημάδια της επερχόμενης απόλυσης νωρίς, τότε υπάρχει μία πιθανότητα να αλλάξει συμπεριφορά και ίσως και να την αποτρέψει.

Ποια είναι όμως τα σημάδια αυτά;

1. Όταν κάποιος αρχίζει να λαμβάνει αρνητικές (τουλάχιστον 2-3) αξιολογήσεις.

Μία αρνητική αξιολόγηση δεν είναι πάντα συνώνυμη της απόλυσης αλλά συνεπάγεται άλλων αρνητικών. Η αρνητική κρίση ενός εργαζόμενου αποτελεί μέρος της δουλειάς, που αξιολογείται και αυτός γι αυτή του προϊσταμένου κάπου, ο οποίος πρέπει να ανιχνεύσει τις προβληματικές περιοχές στον χώρο εργασίας.

2. Ξαφνικά αρχίζει κανείς να μην δέχεται σημαντικές στοιχεία γύρω από την δουλειά του. Δεν προσκαλείται σε σημαντικά meetings ή δεν λαμβάνει emails κλειδιά.

Μπορούν να υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό, αλλά ο κυριότερος είναι ότι οι προϊστάμενοι κάποιου έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν.

3. Όταν το αφεντικό σας αρχίσει να σας προειδοποιεί, πάνω από μία φορά, ίσως αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ιδίως όταν η προειδοποίηση είναι γραπτή, αναφέρει η Taylor.

4. Όταν η σχέση με το αφεντικό έχει γίνει “τοξική” τότε πολύ πιθανό να έρθει και η απόλυση.

5. Όταν σας ζητηθούν λεπτομερή στοιχεία εξόδων. Η αύξηση του ελέγχου είναι ένα στοιχείο που πιθανά να κρύβει απογοήτευση του εργοδότη, ο οποίος ίσως αρχίσει να πιστεύει ότι ο εργαζόμενος κάνει ανούσια έξοδα, σημειώνει ο Dilenschneider.

6. Όταν όλο και λιγότερα projects έρχονται στο γραφείο σας.

Αυτό είναι επίσης ένα κακό σημάδι. Ξάφνικά αν αποκτήσει κανείς πολύ ελεύθερο χρόνο στο γραφείο, αυτό δεν είναι καλό σημάδι.

7. Όταν κάποιος χάσει έναν βοηθό (του τον πάρουν) ή την πρόσβαση σε αριθμό εργαλείων που θα κάνουν ευκολότερη την δουλειά του, ακόμα και χρηματοδοτικών, αυτό ίσως να σημαίνει ότι ο εργοδότης του θέλει να τον οδηγήσει στην έξοδο.

8. Αν ο εργοδότης αρχίσει να ρωτά συνέχεια για την πορεία των project που έχει αναλάβει κάποιος υπάλληλος, με διάθεση συνεχούς ελέγχου, τότε καλό είναι να αρχίσει ο υπάλληλος να ψάχνει για δουλειά, λέει Dilenschneider.

9. Αν υποβιβαστεί κανείς ή αγνοείται στην δουλειά του, τότε και αυτό είναι κακό σημάδι.

10. Οι λίγες αρμοδιότητες και η μεταφορά μέρους της δουλειάς ενός εργαζομένου σε κάποιον άλλον δεν είναι επίσης καλό σημάδι.

11. Αν αρχίσουν να βγαίνουν οι συνάδελφοί σας για ποτό ή για μία δραστηριότητα και δεν σας καλούν, επίσης δεν είναι καλό. Αν επίσης σας αλλάξουν γραφείο, δίνοντάς σας ένα χειρότερο, αυτό είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

12. Αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την δουλειά σας από τον εργοδότη σας και νιώθεται ότι ότι και να κάνετε δεν τον ενθουσιάζει, καλό είναι να ετοιμάζεστε να φύγετε από την εταιρεία που εργάζεστε.

13. Αν σας ζητήσουν μείωση μισθού ή αναγκαστική άδεια, είναι καιρός να ανησυχείτε. Είναι σαν την έκφραση που χρησιμοποιούν τα ζευγάρια που θέλουν να χωρίσουν “θέλω να μείνω λίγο μόνος (ή μόνη)”.

14. Όταν οι άνθρωποι στο γραφείο αρχίζουν να απομακρύνονται από κοντά σας, αυτό σημαίνει ότι πιθανά να έχουν ακούσει φήμες απομάκρυνσής σας για να μην… μπλέξουν, τονίζει η
Taylor.

15. Αν ξαφνικά κληθείτε να αναφέρετε την πρόοδο της εργασίας σας σε κάποιους νέους ή άλλους μάνατζερ από ότι συνήθως, αυτό δεν είναι καλό σημάδι, αναφέρει.

16. Ένα μεγάλο λάθος στον χώρο εργασίας, μετρά πάντα αρνητικά, ειδικά αν έχει κοστίσει πολλά λεφτά.

Πηγή:newmoney.gr