Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Εντός 24 ωρών φτάνουν νανοσωματίδια στο αίμα

29 Απριλίου 2017

Εντός 24 ωρών φτάνουν νανοσωματίδια στο αίμα

27s10blood-thumb-largeΛΟΝΔΙΝΟ. Στο αίμα του ανθρώπου μέσω των πνευμόνων μπορούν να καταλήξουν τα εισπνεόμενα νανοσωματίδια, όπως αυτά των καυσαερίων αυτοκινήτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, σύμφωνα με έκθεση Βρετανών επιστημόνων.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν με ακίνδυνα σωματίδια χρυσού, οι επιστήμονες πέτυχαν για πρώτη φορά να καταγράψουν τον τρόπο εισπνοής, μετάδοσης στους πνεύμονες και εισόδου στο αίμα των σωματιδίων αυτών. Ιδιαίτερη ανησυχία στην επιστημονική ομάδα προκαλεί το γεγονός ότι τα νανοσωματίδια τείνουν να συσσωρεύονται σε τραυματισμένα αιμοφόρα αγγεία καρδιοπαθών, δυσχεραίνοντας την κατάσταση της υγείας τους.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει, ενώ η μελέτη αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση του μυστηρίου για το πώς η ρύπανση βλάπτει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων», λέει ο Τζέρεμι Πίρσον, της Βρετανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, που χρηματοδότησε τη μελέτη.

Παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη αναγνωρίσει τον κίνδυνο της ρύπανσης για τους καρδιοπαθείς, η επιστημονική κοινότητα δεν είχε καταγράψει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο τα σωματίδια «ταξιδεύουν» από τους πνεύμονες στο αίμα, πλήττοντας τη λειτουργία της καρδιάς. Το πείραμα της επιστημονικής ομάδας έδειξε ότι σωματίδια χρυσού έχουν την ικανότητα να φθάσουν από τους πνεύμονες στο αίμα εντός 24 ωρών, όπου παρέμειναν για διάστημα τριών μηνών.

Αναλύοντας πλάκες ιζήματος από αιμοφόρα αγγεία ατόμων, που κινδυνεύουν από έμφραγμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα νανοσωματίδια τείνουν να συγκεντρώνονται σε αυτές. Οι πλάκες αυτές θεωρούνται υπεύθυνες για τη στένωση αρτηριών και την πρόκληση εμφραγμάτων.

Έντυπη

Πηγές:REUTERS-  kathimerini.gr