Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πειραματικό λογισμικό «μιμείται οποιαδήποτε φωνή»

1 Μαΐου 2017

Πειραματικό λογισμικό «μιμείται οποιαδήποτε φωνή»

To σύστημα φέρεται ικανό να αντιγράφει την ηχητική υπογραφή κάθε φωνής -εικόνα αρχείου

To σύστημα φέρεται ικανό να αντιγράφει την ηχητική υπογραφή κάθε φωνής -εικόνα αρχείου

Μόντρεαλ
Πλησιάζει η εποχή που τα λεγόμενα κάποιου δεν θα μπορούν να θεωρούνται αδιάψευστα ντοκουμέντα: καναδική εταιρεία υποστηρίζει ότι ανέπτυξε λογισμικό που μπορεί να αντιγράφει οποιαδήποτε φωνή από δείγματα διάρκειας μόλις ενός λεπτού.

Ακόμη και έκφραση διαφορετικών συναισθημάτων

Η εταιρεία Lyrebird, με έδρα το Μόντρεαλ, επέδειξε την τεχνολογία παρουσιάζοντας αρχεία ήχου στα οποία ακούγεται να μιλά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον, μεταξύ άλλων. Το σύστημα μπορεί ακόμα και να αλλάζει τον κυματισμό της φωνής για να εκφράσει διαφορετικά συναισθήματα, λένε οι δημιουργοί του.

Παραμένει ωστόσο ασαφές ποιες θα ήταν οι πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας, την οποία σκοπεύει να διαθέσει δωρεάν η Lyrebird σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο προγραμματιστή. «Η Lyrebird προχωρά ένα βήμα στην ανάπτυξη εφαρμογών AI προσφέροντας σε εταιρείες και προγραμματιστές νέες λύσεις σύνθεσης φωνής» ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Ένα ανάλογο σύστημα με την ονομασία Voco παρουσιάστηκε πέρυσι από την Adobe, χρειάζεται όμως 20 λεπτά ηχογραφημένης ομιλίας για να μάθει μια νέα φωνή. Το καναδικό σύστημα φέρεται να χρειάζεται μόνο «μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα».

«Εργαλείο» για απάτες;

Οι εξελίξεις αναμένεται πάντως να προκαλέσουν αντιδράσεις, καθώς τα συστήματα μίμησης φωνής θα μπορούσαν αν χρησιμοποιηθούν σε απάτες ή να υπονομεύσουν την αξιοπιστία ηχητικών ντοκουμέντων που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι, οι νομικοί και άλλοι επαγγελματίες.

Η Lyrebird, από την πλευρά της, θεωρεί ότι αυτό είναι αναπόφευκτο. Όπως λέει η εταιρεία, «θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή του κοινού για την απουσία αξιόπιστων ενδείξεων που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στις ηχογραφήσεις στο προσεχές μέλλον».

Πηγή:  tovima.gr